NavMenu

Italijansko-srpski institut za umetnost obnavlja manastire na KiM

Izvor: Novosti Petak, 23.03.2018. 12:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Irina Milošević)Ilustracija
Srpskim kulturnim nasleđem na Kosovu i Metohiji, njegovim očuvanjem, zaštitom i restauracijom, počinje da se bavi Italijansko-srpski institut za umetnost. Ova italijanska neformalna fondacija osnovana je upravo s ciljem da se urgentno restaurira deo neprocenjivog umetničkog blaga koje se već dugo nalazi u opasnosti, kako od zuba vremena, tako i od raznih vrsta pustošenja.

Vest iz Rima Novostima je potvrdio Darko Tanasković, ambasador Srbije pri UNESCO.

- Na osnovu podataka kojima raspolažem može se zaključiti da je osnivanje Italijansko-srpskog instituta za umetnost, neprofitne, društveno korisne nevladine organizacije, motivisano željom da se stručno, konkretno i pravovremeno doprinese obnovi srpskog kulturnog nasleđa na KiM, a prvenstveno svetinja koje se nalaze na UNESCO Listi kulturne baštine u opasnosti.

U manastiru Visoki Dečani su na proveri statika ove dragocene građevine, kao i stanje konzerviranosti fresaka, skulptura i dekorisanih površina.

Prvi kontakti su već ostvareni sa Kancelarijom za KiM u Beogradu koja je pomogla da se prepozna i odredi prvi ambiciozni cilj: stavljanje u sigurno stanje i restauracija naše crkve neprocenjive lepote i vrednosti, Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Eksperti Instituta su već procenili da je urgentno da se rekonstruišu krov i pod, jer su oštećeni od vode koja je prodirala u unutrašnjost u dugom periodu, a odmah potom sledi restauracija onoga što je ostalo od fresaka.

Podsetimo da ne mali broj fresaka u tamošnjim manastirima potiče sa početka 14. veka i sadrže, između ostalog, veličanstvene i raskošne radove koji su pripisani školi velikog Đota.

Finansiranje

Prve troškove izviđanja na terenu podneli su pojedinci koji su formirali Institut. Oni se sada obraćaju evropskim fondovima za spasavanje kulturnih dobara, ali i privatnim licima, donatorima, kako Italijanima u Italiji, tako i italijanskim privrednicima u Srbiji i nezavisnim pojedincima koji imaju dobru volju i senzibilitet za pomoć u spasavanju naših manastira na Kosovu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.