NavMenu

Država Continentalu daje 9,5 mil EUR za zapošljavanje 500 programera u Novom Sadu - Domaća IT zajednica negoduje

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.03.2018. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: ronstik/shutterstock.com)
Za otvaranje Centra za istraživanje i razvoj u Novom Sadu, nemačka kompanija Continental, dobila je od Vlade Srbije 9,5 mil EUR, saznaje Startit od Ministarstva privrede.

Centar je zvanično otvoren početkom meseca, a u njemu će biti zaposleno 500 inženjera. Dve poslovne jedinice, najavljeno je na otvaranju, baviće se razvojem sistema elektronske kontrole enterijera vozila i razvojem sistema elektronske kontrole bezbednosti vozila.

Kako piše Startit, potvrdu da je subvencija dogovorena dobili su i od nemačke kompanije, ali ugovor još nije finalizovan. To za ovaj portal kaže i generalni menadžer Continentala za Srbiju, Saša Cioringa, ističući da će ugovor biti javan i da će sve informacije biti dostupne javnosti.

Međutim, informacija da je Vlada obezbedila subvencije u pomenutom iznosu za stranu IT kompaniju, izazvala je veliko negodovanje u domaćoj stručnoj javnosti.

- Država na ovaj način ponavlja scenario gušenja konkurencije u najprofitabilnijem sektoru u kom nema nezaposlenih, dajući prednost jednoj kompaniji u borbi za deficitaran IT kadar. Obećavajuća IT industrija u Novom Sadu na taj način biva ugrožena i to na račun strane kompanije - navode u Startitu, pozivajući Ministarstvo privrede "da ne dodeli ovu subvenciju i da prekine sa politikom štetnih subvencija".

Na pitanje Startita, koje sve tipove inženjera zapošljavaju, u Continentalu navode da su to: System Architects, System Engineers, Requirements managers, System project managers, System Test Engineers, Project Test Managers, Software Engineers, Software project managers, Electrical Engineers, HW Project managers, Mechanical Engineers, Mechanical Project Managers, Quality Assurance Engineers, Team leaders, Group Leaders, Project managers (leads R&D, Quality, production, sales etc). Kada je pitanju procenat softverskih inženjera među njihovim zaposlenima, oni čine uglavnom oko 40%.

U Vojvođanskom ICT Clusteru kažu da je "ovakav potez države nož u leđa domaćim IT kompanijama koje uspešno posluju i generišu profit za sebe i našu državu".

- Mi jesmo za slobodno tržište i domaće kompanije se ne plaše konkurencije, što dokazuju svojim nastupom i performansama na stranim tržištima. Ono što brine jeste nelojalna konkurencija u sopstvenom dvorištu – strane kompanije koje u Srbiji dobijaju državnu pomoć i time stiču povlašćen položaj - navode iz ICT Clustera.

- Država mora da odustane od zastarelog refleksa o stranim direktnim investicijama (SDI), po kom je sve što je strano bolje od domaćeg, a kada je IT u pitanju to sigurno nije uvek tačno. Ne treba da gradimo imidž Srbije kao zemlje u koju stranci dolaze da zaposle domaće IT stručnjake – već kao zemlje koja ima svoju IT industriju, koja postiže uspehe na svetskom tržištu. Ta slika će Srbiji i domaćim IT kompanijama doneti još više poslova i uspeha. Ne zaboravimo da je to jedini naš sektor koji beleži dvocifren rast već dugi niz godina i čiji će neto izvoz uskoro biti broj jedan izvozni proizvod Srbije - ističu u Vojvođanskom ICT Cluster-u.


Posao države je, dodaju, primarno u obrazovnom sektoru koji treba dramatično da poveća broj stručnjaka i reši problem nedostatka nastavnog kadra, u podršci preduzetništvu, kao i u promociji i podršci domaćeg IT-ja na njegovom putu daljeg razvoja.

- Ovakav razvoj događaja nas tera da razmislimo o svemu što smo do sad uložili da uspešnu priču domaće IT industrije učinimo još uspešnijom i, što je još važnije, pretočimo taj uspeh na ostale sektore, javnu upravu, zdravstvo, obrazovanje - navode i dodaju da moraju da istaknu da je trenutna Vlada RS prva u kojoj se mnogo više pažnje poklanja IT sektoru.

- U jesen 2016. godine je usvojena i Strategija razvoja IT sektora u čijem formulisanju je učestvovala i IT zajednica, a u tom procesu smo se trudili da držimo fokus na mogućnostima koje razvoj domaće IT industrije pruža za našu zemlju. Istina je, dakle, da po prvi put imamo sagovornike koji, više nego bilo koji ranije, imaju otvorena vrata za nas. Upravo zato ovakav potez Vlade RS baca dugačku senku na budući razvoj IT sektora u Srbiji, pa je neophodno objasniti zašto, te u dijalogu razrešiti ova pitanja. Srbija nema vremena i ne može sebi da priušti ovakve eksperimente - ističu u Vojvođanskom ICT Clusteru.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.