NavMenu

Kako da uštedite energiju - Sačuvajte toplotu zimi i smanjite troškove hlađenja leti

Izvor: eKapija Utorak, 27.03.2018. 08:15
Komentari
Podeli
Procenjeno je da je 54 miliona Evropljana energetski siromašno, a u Istočnoj Evropi 37% stanovnika održava u svojim domovima nižu temperaturu zimi kako bi uštedeli novac.

Energetsko siromaštvo u ovim situacijama može da se definiše kao situacija u kojima domaćinstva nisu u mogućnosti da održavaju adekvatnu toplotu zimi ili da dovoljno rashlađuju svoje domove leti, zbog toga što često ne mogu da plaćaju visoke račune za ove troškove. Prema analizama Evropske komisije, osnovni razlozi za ovu pojavu su drastičan skok cena električne energije, niski prihodi po domaćinstvu i energetski neefikasne stambene jedinice, koje dovode ljude do poražavajuće dileme - da li jesti ili se grejati?

Energetsko siromaštvo u velikoj meri kompromituje ljudsko zdravlje i opšte blagostanje. Kako stanovnici Evrope više od 90% vremena provode unutra, ovo u velikoj meri utiče na njihov celokupan život.

Kako sprečiti energetsko siromaštvo?

Jedan od glavnih pravaca smanjenja uticaja energetskog siromaštva jeste renoviranje domova u cilju povećanja energetske efikasnosti. Kvalitetno renoviranje podiže energetsku efikasnost, što smanjuje izdatke za energiju, a s druge strane poboljšava unutrašnju klimu prostorija. Oba utiču na bolje zdravlje i blagostanje onih koji u takvim prostorima žive.

Healthy Homes Barometer je istraživanje koje je obuhvatilo 14.000 Evropljana, ispitujući njihovo zdravlje i kvalitet stanovanja. Rezultati u istočnoevropskim zemljama su pokazali da je osnovni motiv za renoviranje smanjenje troškova energije (za grejanje i hlađenje). Samim tim kod renoviranja je od izuzetne važnosti upotreba kvalitetnih materijala i proizvoda koji će dugoročno obezbediti boljitak, pre svega dobre izolacije, ali i "kritičnih" tačaka kao što su prozori, a naročito staklenih površina na njima.


Kompanija VELUX je prošle godine lansirala nove, energetski efikasne krovne prozore u kategoriji Standard Plus sa trostrukim staklom, koji će obezbediti smanjenje gubitka toplote kroz staklo. Dodavanje još jednog stakla u staklenu konstrukciju, zajedno sa već postojećim ThermoTechnologyTM specijalnim, jedinstvenim izolacionim sistemom i dodatnom dihtung gumom, čini ove krovne prozore pravim izborom za rešavanje izazova sa unutrašnjom klimom, hladnoćom i toplotom u domovima u potkrovlju.

Jedinstvena termo tehnologija će od aprila ove godine biti zastupljena i u osnovnoj Standard kategoriji VELUX krovnih prozora u Srbiji, čime kompanija VELUX čini energetsku efikasnost, kada su krovni prozori u pitanju, maksimalno pristupačnom širokoj populaciji.

Kompletan sadržaj biltena Energetika: Potencijali obnovljive energije i energetske efikasnosti pročitajte OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.