Izvor: eKapija | Nedelja, 30.11.2008.| 09:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Predstavaljmo Srbiju" - održana prezentacija investicionih potencijala gradova i opština

Okrugli sto na temu "Mogućnosti i perspektive ulaganja u opštine Srbije – sada je vreme" održan je juče (27. novembar 2008. godine) u okviru prvog sajma investicionih potencijala lokalnih samouprava "Predstavljamo Srbiju".

Tom prilikom, jedan od prvih sagovornika, Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović naveo je da je ovaj grad od 2004. godine povećao zaposlenost za 64,5%, a da je vrednost investicija porasla za 1,8 puta. On je dodao da je u tom periodu izgrađeno 120 km gasovoda i da je 25 mil EUR uloženo u stanogradnju, a posebno naglasio da investitori u Kragujevac trenutno ulažu oko 300 mil EUR.

Veroljub Stevanović je, pozivajući investitore da ulažu u ovaj grad, istakao da bez obzira na svetsku finansijsku krizu ne treba klonuti duhom, jer mi "nemamo druge živote da bi sačekali život bez recesije".

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović istakao je da je ovaj grad "nepresušni izvor šansi", jer se nalazi na raskršću dva kraka "Koridora 10", da ima veliki univerzitet i velike turističke potencijale. Simonović je rekao da su u Nišu obezbedili ličnu pomoć saradnika svakom investitoru pojedinačno, a posebno naglasio da je za ovaj grad veoma značajno to što je završen projekat Cargo centra na Aerodromu "Konstantin Veliki", a vrednost ove investicije je oko 60 mil EUR.

Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za finansije, Živko Makaić istakao je da su glavni planovi glavnog grada Vojvodine izgradnja mosta preko Dunava, obilaznice oko grada i Petrovaradinske tvrđave, kao i gradnja marine pored Dunava.

On je dodao i da je, kao važan korak za zdraviji život građana, raspisan međunarodni tender za idejni projekat izgradnje centralnog gradskog prečistača otpadnih voda.

Takođe, grad Novi Sad pregovara sa Vojskom Srbije oko otkupa zemljišta gde se sada nalaze kasarne, kako bi se za izgradnju i privlačenje investitora, dobilo atraktivno građevinsko zemljište.

Predstavnik opštine Inđija, Petar Janjić podsetio je da je ova opština imala strateški plan razvoja još 2002. godine i da ga je u potpunosti ostvarila. Prema Janjićevim rečima, u opštinu Inđija investirano je oko 400 mil EUR, a predstavnici ove opštine u ekspanziji su sa posebnim zadovoljstvom naglasili da će Inđija uskoro imati univerzitet, pa je već nekoliko fakulteta zakupilo građevinsko zemljište u Inđiji.

U planu su i izgradnja regionalne deponije, obilaznice oko Inđije i izgradnja regionalne mreže za vodosnabdevanje.

Gradonačelnik Subotice, Saša Vučinić je kao prednosti ovog grada naveo blizinu 3 granična prelaza. Istakao je i da je gasifikacija na celoj teritoriji grada završena , kao i da se potpuna gasifikacija okolnih mesta očekuje tokom naredne godine.

Kao važan cilj grada Subotice ističe se implementacija "Master plana za razvoj Palića". Ovaj plan predviđa velika ulaganja javnog sektora , a procenjena vrednost investicije je oko 120 mil EUR.

U planu je i formiranje industrijskog parka u Subotici kao i otvaranje najvećeg šoping mola na teritoriji Vojvodine.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Goran Kaorić rekao je da se dosadašnje investicije u ovom gradu mere stotinama mil EUR.

On je istakao da su u toku pregovori o partnerstvu sa investitorima oko ulaganja u Aerodrom "Ečka" i dodao da je vizija gradskih vlasti da Zrenjanin do 2013. postane grad pune zaposlenosti.

Sekretar za privredu grada Beograda Tijana Jakšić rekla je da u Beogradu trenutno ima investicionih projekata u vrednosti od oko 3,5 milijardi EUR, među kojima su: izgradnja Pančevačkog mosta, regionalni vodovod Makiš- Mladenovac, Industrijska zona Gornji Zemun...

U Beograd je, prema njenim rečima, od 2001. godine uloženo 8,9 milijardi USD stranog kapitala, a od toga prošle godine je uloženo 4,4 milijarde.

Tihomir Rajlić generalni direktor kompanije "Siemens" u Beogradu istakao je da će ova kompanija, koja posluje u Srbiji već 120 godina, i u ovim teškim finansijskim trenucima opstati i da će i dalje investirati u Srbiji i zapošljavati nove radnike.

Predstavnik kompanije "Dunav osiguranje" Milica Slijepčević istakla je da su iz ove kompanije spremni da investiraju 150 mil EUR u hartije od vrednosti , koje bi emitovale lokalne opštine i gradovi.

Nenad Saković CEO "Siemens Enterprise Communications" je istakao da su za dalji razvoj neophodni ljudski resursi , savremene tehnologije i znanje. On je dodao da korišćenje IT tehnologija obezbeđuje znatnu uštedu preduzećima.

Generalni direktor "Colliers International" za Srbiju Jovica Jakovac rekao je da ova kompanija bez obzira na finansijsku krizu ulaže u projekte širom Srbije.

"Colliers International" trenutno učestvuje u realizaciji projekta šoping centra u Subotici, velikog stambenog projekta u Nišu i logističkog centra u Dimitrovgradu.

- Projekti se neće zaustaviti, samo moraju biti finansijski obezbeđeni od samog početka, a ne da se sredstva traže u toku gradnje - dodao je Jakovac.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.