NavMenu

Jugoremedija u aprilu po treći put pred kupcima - Poverioci zrenjaninske fabrike lekova najavljuju žalbu

Izvor: Novosti Četvrtak, 22.03.2018. 15:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavel Kubarkov/shutterstock.com)Ilustracija
Odbor poverilaca fabrike lekova Jugoremedija u stečaju, nezadovoljan postupanjem Privrednog suda u Zrenjaninu, najavio je obraćanje evropskim institucijama, imajući u vidu da je ova farmaceutska kompanija jedan od 24 slučaja sporne privatizacije u Srbiji.

- Predsednik Privrednog suda odbio je naš prigovor na rad stečajnog sudije i upravnika, koji sve čine da obezvrede imovinu Jugoremedije, čime nanose nenadoknadivu štetu svim poveriocima - kaže za Novosti Vladimir Pecikoza, predsednik Odbora poverilaca.

Poverioci, zapravo, gube strpljenje posle dva propala pokušaja prodaje imovine Jugoremedije. Ponuđena je po početnoj ceni od 32 mil EUR, ali bez licenci i dozvola za prometovanje lekova, koje odbija da vrati novosadska firma Union medic, bivši zakupac pogona u Zrenjaninu. Potencijalni novi gazda umesto dozvole za proizvodnju 22 poznata preparata Jugoremedije može da dobije samo parnicu protiv Union medica...

- Ova intelektualna svojina Jugoremedije procenjena je na više od 18 mil EUR. Najvredniji je njen deo, bez kog niko nema interes da kupi fabriku. To su pokazale dve licitacije, koje su ostale bez odziva - iznosi Pecikoza.

Odbor poverilaca pokušao je da se nagodi sa novosadskom firmom, koja vodi spor protiv Jugoremedije takođe u Privrednom sudu u Zrenjaninu, sa zahtevom za odštetu od 47 miliona dinara na ime troškova za registraciju preparata. Stečajni sudija i upravnik nisu dali saglasnost na vansudsko poravnanje. Nisu odgovorili ni na zahtev jedne firme iz Republike Srpske, koja je zainteresovana za zakup pogona i proizvodnju lekova u Zrenjaninu.


- Sumnjamo da stečajni organi "legalnim putem" žele da eliminišu procesnu ulogu odbora poverilaca i nakon treće neuspešne prodaje novog vlasnika Jugoremedije nađu neposrednom pogodbom, a za trećinu procenjene vrednosti - iznosi Pecikoza, uveren da izbegavanje konkurencije odgovara samo firmi u čijem su posedu dozvole za prometovanje lekova.

Stečajni upravnik Radovan Savić za Novosti je potvrdio da u aprilu sprema novi oglas o prodaji. Istovremeno, protiv njega je Union medic Višem javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu zbog sumnje za zloupotrebu položaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.