Izvor: Novosti | Četvrtak, 22.03.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Jugoremedija u aprilu po treći put pred kupcima - Poverioci zrenjaninske fabrike lekova najavljuju žalbu

Ilustracija (Foto: Pavel Kubarkov/shutterstock.com)
Odbor poverilaca fabrike lekova Jugoremedija u stečaju, nezadovoljan postupanjem Privrednog suda u Zrenjaninu, najavio je obraćanje evropskim institucijama, imajući u vidu da je ova farmaceutska kompanija jedan od 24 slučaja sporne privatizacije u Srbiji.

- Predsednik Privrednog suda odbio je naš prigovor na rad stečajnog sudije i upravnika, koji sve čine da obezvrede imovinu Jugoremedije, čime nanose nenadoknadivu štetu svim poveriocima - kaže za Novosti Vladimir Pecikoza, predsednik Odbora poverilaca.

Poverioci, zapravo, gube strpljenje posle dva propala pokušaja prodaje imovine Jugoremedije. Ponuđena je po početnoj ceni od 32 mil EUR, ali bez licenci i dozvola za prometovanje lekova, koje odbija da vrati novosadska firma Union medic, bivši zakupac pogona u Zrenjaninu. Potencijalni novi gazda umesto dozvole za proizvodnju 22 poznata preparata Jugoremedije može da dobije samo parnicu protiv Union medica...

- Ova intelektualna svojina Jugoremedije procenjena je na više od 18 mil EUR. Najvredniji je njen deo, bez kog niko nema interes da kupi fabriku. To su pokazale dve licitacije, koje su ostale bez odziva - iznosi Pecikoza.

Odbor poverilaca pokušao je da se nagodi sa novosadskom firmom, koja vodi spor protiv Jugoremedije takođe u Privrednom sudu u Zrenjaninu, sa zahtevom za odštetu od 47 miliona dinara na ime troškova za registraciju preparata. Stečajni sudija i upravnik nisu dali saglasnost na vansudsko poravnanje. Nisu odgovorili ni na zahtev jedne firme iz Republike Srpske, koja je zainteresovana za zakup pogona i proizvodnju lekova u Zrenjaninu.

- Sumnjamo da stečajni organi "legalnim putem" žele da eliminišu procesnu ulogu odbora poverilaca i nakon treće neuspešne prodaje novog vlasnika Jugoremedije nađu neposrednom pogodbom, a za trećinu procenjene vrednosti - iznosi Pecikoza, uveren da izbegavanje konkurencije odgovara samo firmi u čijem su posedu dozvole za prometovanje lekova.

Stečajni upravnik Radovan Savić za Novosti je potvrdio da u aprilu sprema novi oglas o prodaji. Istovremeno, protiv njega je Union medic Višem javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu zbog sumnje za zloupotrebu položaja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.