NavMenu

Potpisan ugovor o koncesiji Aerodroma Nikola Tesla - Završetak transakcije najranije u septembru 2018.

Izvor: Tanjug Četvrtak, 22.03.2018. 15:36
Komentari
Podeli
(Foto: saiko3p/shutterstock)
Kompanija Vinci Airports potpisala je danas ugovor o koncesiji za beogradski Aerodroma Nikola Tesla, na period 25 godina.

Ukupna nominalna vrednost ove transakcije je oko 1,46 mlrd EUR (1.461.508.000 EUR), a tu pripadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Ugovor u Palati Srbija potpisali su potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, glavni izvršni direktor Vinci koncesija i predsednik Vinci Airports, Nikola Notbar, Masimo Bruco iz kompanije Vinci Airports Srbija i v.d. generalnog direktora aerodroma Nikola Tesla Saša Vlaisavljević.

Potpisivanju je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze. Vinci Airports ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 mil EUR. Isplata će se vršiti kroz dividendu i to: Republici Srbiji 417 mil EUR i malim akcionarima 84 mil EUR.

Tokom perioda trajanja koncesije biće plaćana godišnja koncesiona naknada. Minimalna koncesiona naknada po godini kretaće se između 4,4 i 15,1 mil EUR.

Ponuđena kapitalna ulaganja su sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletne staze, pomoćnih rulnih staza i brzih izlaza sa piste.Očekuje se razvoj prostora terminala, podizanje broja gejtova i dodatni razvoj kargo stendova..

Finansijsko zatvaranje transakcije i prenos sertifikata aerodromskog operatera, odnosno početak rada Vinci Airports Srbija d.o.o. kao aerodromskog operatera, ne očekuje se pre septembra 2018. godine. Tada će biti uplaćena i jednokratna koncesiona naknade.

Međunarodni tender za koncesiju beogradskog aerodroma, podsetimo, sproveden je od 10. februara 2017. kroz fazu pretkvalifikacija, fazu neobavezujućih ponuda i fazu obavezujućih ponuda, a odluka je doneta 5. januara 2018. godine.

Globalni operater Vinci Airports razvija, finansira, gradi i posluje na 35 aerodroma, na tri kontinenta, u sedam zemalja (Francuska 12 aerodroma, Portugal 10 aerodroma, Japan dva aerodroma, Dominikanska Republika šest aerodroma, Čile jedan aerodrom, Brazil jedan aerodrom, Kambodža tri aerodroma). Na aerodromima kojima upravlja, kompanija je u 2017. godini ostvarila ukupan promet od 157 miliona putnika, 1,4 mlrd EUR prihoda, te rast od 12,4% ukupnog saobraćaja.


Vinci Airports rast aerodroma Nikola Tesla primarno vidi u razvoju čvorišta avio-saobraćaja na Balkanu sa planiranim razvojem saobraćaja do 14,74 miliona putnika 2043. godine i 120 hiljada operacija.

NOTEBERT: Beograd vodeći aerodrom u ovom delu sveta

Nikolas Notebert, kako prenosi Beta, izrazio je zahvalnost Vladi Srbije zbog "transparentnosti procesa izbora" i jer je to kompaniji ukazano veliko poverenje.

On je rekao da je Aerodrom Nikola Tesla "izuzetno dobro pozicioniran" i da je cilj i da Air Serbia uvede još linija.

- Beograd će biti naš vodeći aerodrom u ovom delu sveta. Uvešćemo linije za Lisabon i Čile - rekao je Notebert.

- Sigurni smo da je aerodrom Nikola Tesla od strateškog značaja za vašu zemlju. Ovde ne bismo bili da nismo verovali u snažne potencijale aerodroma. Verujemo i u veliki potencijal Beograda kao turističke destinacije - rekao je Notebert.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.