NavMenu

U maju konačna verzija Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta

Izvor: Beta Sreda, 21.03.2018. 16:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: alexkatkov/shutterstock.com)Ilustracija
Pomoćnik ministra privrede Srbije Aleksandar Starčević izjavio je u sredu (21. marta 2018. godine) da očekuje da će konačna verzija Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta biti gotova u maju.

Kako je saopštilo Ministarstvo privrede, Starčević je na otvaranju međunarodnog skupa u Beogradu "Igra u otvorenom prostoru" rekao da je bezbednost dece veoma važna i da je zato važno i da se ta oblast uredi na precizan, jasan i koncizan način.

Cilj tog dokumenta je, kako je istakao, da se po njegovom usvajanju postigne potpuna bezbednost dece na igralištima, a da se ujedno ne ograničava njihova samostalnost, kreativnost i samoizražavanje.

Pravilnik će se primenjivati na sva dečija igrališta koja su namenjena javnoj upotrebi, uključujući i igrališta koja su već u upotrebi.

- Bez obzira na to kada je oprema nabavljena i ugrađena, uvek mora biti bezbedna - rekao je Starčević.

Ministarstvo privrede je, podseća se, donelo odluku da otpočne aktivnosti na izradi Pravilnika nakon niza događaja u kojima se pokazalo da bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou.


Oprema na dečijim igralištima trenutno je regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, a Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta biće propisano kakva treba da bude oprema na kojoj se mališani igraju, podloga i svi prateći elementi, kako bi se mogućnost povrede svela na minimum.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se sagleda kako je ta oblast regulisana u ostalim zemljama, posebno u zemljama EU i da se donese pravilnik usklađen sa evropskim standardima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.