Izvor: Blic | Sreda, 21.03.2018.| 14:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stambeni krediti godinama neće poskupeti - Kamatne stope od 2,8 do 3,3% na godišnjem nivou

(Foto: STUDIO GRAND OUEST/shutterstock.com)
Skoro 90.000 korisnika stambenih kredita u evrima, koliko ih trenutno ima u Srbiji, ne bi trebalo da brine, bar ne u naredne četiri godine, da će im rate kredita biti povećane, piše Blic u sredu (21. marta 2018. godine).

Naime, visina kamata se, prema mnogobrojnim procenama bankara, u tom periodu neće drastično menjati, odnosno kamate neće porasti sve do 2022. godine. Bankari i stručnjaci očekuju da će vrednost euribora, kamate po kojoj banke u EU pozajmljuju novac, sa sadašnjih minus 0,2%, eventualno izaći na pozitivnu nulu.

U prevodu, rast euribora za tih 0,2% skoro da se neće ni osetiti u promeni ukupne kamatne stope stambenih kredita u Srbiji, što znači ni u iznosu rate već odobrenih kredita.

Ovo su dobre vesti za 90.000 ljudi koji su uzeli dugoročne pozajmice indeksirane u evrima, a koji trenutno bankama u Srbiji duguju oko 2,5 mlrd EUR (300,7 milijardi dinara).

Tako će euribor, prema projekciji Intesa Sanpaolo grupacije, koja posluje u 40 zemalja, tek za tri do četiri godine izaći iz minusa i doći do nule.

Takođe, u Raiffeisen banci naglašavaju da je, pored snažnog rasta ekonomije Evropske unije, Evropska centralna banka jasno stavila do znanja će izlazak iz ekspanzivne monetarne politike ići usporeno usled sporog opadanja stope nezaposlenosti i iznenađujuće sporog oporavka rasta inflacije.

- Prvo povećanje referentne kamatne stope Evropske centralne banke očekujemo u 2019. godini, i posledično i pomeranje euribora u pozitivnu teritoriju – navode u ovoj banci.

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
I u Eurobanci ističu da će se euribor neznatno povećavati.

- Što se tiče kredita indeksiranih u evrima, očekujemo da će kamatne stope, pre svega pratiti kretanje referentne kamatne stope, te možemo očekivati blagi rast – rekli su u Eurobanci.

Bankari napominju da su kamatne stope na istorijskom minimumu. Iako ne očekuju da će kamate dalje padati, gotovo svi su uvereni da skoro neće doći ni do drastičnijeg rasta koji bi korisnici stambenih kredita osetili na svom novčaniku.

Kamate stambenih kredita indeksiranih u evrima na srpskom tržištu u ovom trenutku se kreću od 2,8 do 3,3%, a najveći deo čini marža banke jer je euribor minus 0,2%. Tako na primer za stambeni kredit od 50.000 EUR sa rokom otplate od 25 godina mesečna rata iznosi oko 234 EUR. Za pozajmicu za stan od 30.000 EUR na 30 godina mesečno treba izdvojiti oko 122 EUR.

U slučaju da se euribor pomeri za 0,2%, u krajnjem zbiru to gotovo neće uticati na visinu rate. Međutim, ako bi euribor drastično porastao, za recimo 2%, takav skok bi korisnici stambenih kredita itekako osetili, jer bi im na ovim primerima mesečni izdaci porasli za 30 do 40 EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.