NavMenu

Svetska banka odobrila Srbiji tri kredita vrednosti 225,7 mil EUR

Izvor: Beta Sreda, 21.03.2018. 13:01
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Svetska banka danas je saopštila da je Srbiji odobrila tri kredita ukupne vrednosti od 225,7 mil EUR koji su namenjeni unapređenu upravljanja javnim rashodima, restrukturiranju javnih komunalnih preduzeća u oblasti energetike i saobraćaja, te zaštiti zdravlja stanovnika.

Konkretna korist od prvog kredita od 160,6 mil EUR biće, kako je istaknuto, u tome što će zaposleni u javnoj upravi u Srbiji dobijati istu platu za isti posao, EPS, Srbijagas i Železnica Srbije smanjiće troškove a povećaće prihode, dok će 70.000 domaćinstava dobiti podršku kroz program za korisnike koji nisu u mogućnosti da plaćaju račune za električnu energiju.

- Kada je u pitanju upravljanje javnim rashodima, glavni problem s kojim se Srbija danas suočava jeste kako unaprediti kvalitet javnih usluga a da se pri tome javna potrošnja drži pod kontrolom. Mere će između ostalog uključivati promenu komplikovanog sistema plata u javnom sektoru i povećanje njihove transparentnosti i ujednačenosti - ukazala je Svetska banka.

Dodaje se da će sadašnji sistem, koji reguliše 16 zakona, 18 osnovica za obračun i isplatu plata, te oko 600 koeficijenata, biti zamenjen jednostavnijim i koherentanijim sistemom koji će regulisati jedan zakon, 13 platnih grupa i devet platnih razreda.

Zajam Svetske banke za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih komunalnih preduzeća pomoći će da EPS približi cene električne energije za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64% na kraju 2014. na 80% na kraju 2018. godine, uz uslov analize finansijskog stanja preduzeća i adekvatnosti sredstava neophodnih za investicije.

Očekuje se da će biti povećan ukupan broj korisnika programa zaštite energetski ugroženog potrošača sa 60.600 domaćinstava u 2014. (od čega su 27% domaćinstva sa ženskom glavom porodice) na 70.000 domaćinstava u 2018. (od čega je 30% domaćinstava sa ženskom glavom porodice).

Zajmom će biti podržana nastojanja u EPS-u da se postigne optimalan broj zaposlenih uz cilj da se poveća nivo obučenosti zaposlenih.


U Srbijagasu projekat će podržati povećanje stope naplate računa sa 80% koliko je iznosila 2015, na 87%, zatim da Srbijagas u 2018. usvoji desetogodišnji plan za operatera transportnog sistema gasa, kao i petogodišnji plan razvoja za operatera distributivnog sistema.

U sektoru saobraćaja pozajmica Svetske banke će pomoći da se smanji direktna budžetska podrška za poslovanje železničkih preduzeća sa 13,5 milijardi dinara, koliko je iznosila u 2015, na 11 milijardi u 2018, kao i da se podigne produktivnost rada i unapredi iskorišćenost kapaciteta. Optimizacija broja zaposlenih trebalo bi da dovede do smanjenja godišnje sume izdvajanja za plate zaposlenih u železnicama u 2018. za 25% u odnosu na iznos iz 2015. godine.

Drugi kredit Svetske banke od 40,1 mil EUR omogućiće bolje funkcionisanje državnih finansijskih i razvojno-finansijskih institucija, a najveći deo biće iskorišćen za bolje funkcionisanje Poštanske štedionice.

Od trećeg kredita, namenjenog zdravstu, u vrednosti od 25 mil EUR, u Vojvodini će biti instalirana dva linearna akceleratora i uređaj za kompjuterizovanu tomografiju, a u celoj Srbiji biće obezbeđen standardizovan kvalitet u lečenju raka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.