NavMenu

Uskoro tim za besplatne preglede na pokretnom mamografu

Izvor: Dnevnik Sreda, 21.03.2018. 09:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo zdravlja zaposliće 10 radiologa i formirati tim koji će u celoj Srbiji organizovati kampanje besplatnih pregleda dojke na pokretnom mamografu, s obzirom na to da se tek trećina žena odazove na redovan pregled u domovima zdravlja, rekao je u utorak (20. marta 2018. godine) ministar zdravlja Zlatibor Lončar na tribini posvećenoj Nacionalnom danu borbe protiv raka dojke.

Lončar je naveo da je prošle godine 120.000 žena između 50. i 69. godine pozvano na redovan mamografski pregled dojke, a da se odazvalo oko 45.000 žena.

S druge strane, ministar kaže da će zbog velikog interesovanja sugrađanki akcija besplatnog pregleda na pokretnom mamografu ispred zgrade RTS biće produžena, dok će slične akcije biti organizovane u celoj Srbiji.

- Zaposlićemo još tehničara i desetak mladih radiologa koji su pri kraju specijalizacije, a koji će se baviti samo pregledima na pokretnim mamografima. Suočavamo se sa dva apsurda, jer se žene kampanjski odnose prema zdravlju. S jedne strane, ne odazivaju se na redovne preglede, a ne mogu da stignu na red kada su u pitanju akcije na pokretnim mamografima - napomenuo je Lončar.

Govoreći o borbi protiv opake bolesti ministar je naveo da je obezbeđena najsavremenija terapija za obolele od raka dojke, kao i dovoljan broj aparata za radio terapiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.