NavMenu

EcoStruxure platforma za postizanje energetske efikasnosti

Izvor: eKapija Utorak, 27.03.2018. 08:14
Komentari
Podeli
Potrošnja energije je u stalnom porastu, a predviđanja govore da će se u sledećih 40 godina udvostručiti. Tri su velika izazova sa kojima se već sada susrećemo. Prvi je urbanizacija, jer će do 2050. u gradovima živeti dodatnih 2,5 milijardi ljudi, što će biti opterećenje za infrastrukturu i javne službe. Drugi je digitalizacija, s obzirom na to da će do 2020. godine novih 50 milijardi uređaja biti povezano, a treći je industrijalizacija, jer su predviđanja da će se do 2050. emisija CO2 udvostručiti.

Kako bi odgovorila na ovakve izazove, na temelju egzaktnih merenja i analiza, kompanija Schneider Electric kreira inovacije na svim nivoima, kao i optimalna rešenja za energetsku i operativnu efikasnost. Krajnjim potrošačima omogućava da razvijaju rešenja kojima će povezati svoje operativne tehnologije sa inovativnim IT tehnologijama.

Schneider Electric predvodi digitalnu transformaciju upravljanja energijom i automatizaciju u domovima, zgradama, data centrima, infrastrukturi i industriji. Sa globalnom prisutnošću u više od 100 zemalja, Schneider Electric je neprikosnoveni lider upravljanja energijom – na srednjem naponu, niskom naponu i besprekidnom napajanju, kao i u sistemima automatizacije. Kompanija nudi integrisana rešenja za efikasnost, kombinujući energiju, automatizaciju i softver.

Svoje višegodišnje IoT iskustvo kompanija je upotrebila da stvori EcoStruxure arhitekturu i sigurnu, otvorenu platformu za sva specifična tržišta kao što su domovi, zgrade, industrijska postrojenja, data centri i energetske mreže, koristeći već primenjene prakse i uzimajući u obzir potrebe korisnika. EcoStruxure klijentima pruža vrhunske proizvode sa mogućnošću komunikacije, najsavremenija softverska rešenja sa fleksibilnim prilagođavanjem potreba svih korisnika kao i kompletan portfolio aplikacija i analitike u cilju optimizacije sistema. U svim procesima se maksimalno vodi računa o sajber bezbednosti.

EcoStruxure platforma je primenjena u više od 450.000 instalacija, uz podršku 9.000 sistem integratora, čime je povezano više milijardi uređaja. Rešenja kompanije Schneider Electric koristi i najefikasnija poslovna zgrada na svetu – Deloitteova zgrada u Amsterdamu – The Edge. Zgrada ima sunčane panele, a većina potrošača je povezana putem IoT-a, na nekoliko senzora i platformu za analizu svih podataka. Zahvaljujući EcoStruxure platformi, zgrada proizvede 102% sopstvenih zahteva za energijom, odnosno sama pokriva svoju potrošnju i stvara još 2% viška energije koji predaje u distributivni sistem.

Jedan od primera primene Schneider Electric-ovih rešenja je i Davis School District u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je modernizovan 100-godišnji školski distrikt i ostvarena ušteda od 7% u potrošnji električne energije. Primer je i T-Mobile Arena u Sjedinjenim Američkim Državama, koja predstavlja jednu od energetski najefikasnijih sportskih arena u svetu.

EcoStruxure je implementiran i u prehrambenoj kompaniji Royal Greenland koja je investiranjem u energetsku efikasnost ostvarila uštedu od 1,6 mil EUR. Schneider Electric rešenja nalaze se i u Stedinu, u Holandiji, u samoisceliteljskoj mreži koja za 30 sekundi otklanja prekid mreže za 85% korisnika. Kada su u pitanju data centri, kompanija je osmislila prilagođen prefabrikovan data centar koji podržava aplikacije velike gustine podataka i omogućava uspeh digitalnim filmskim animacijama na velikom ekranu za Animal Logic iz Australije.

Obnovljivi izvori energije

Takođe, jedan od svetskih trendova je korišćenje energije iz obnovljivih izvora energije. Kada je o Srbiji reč, na osnovu strategije Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije i akcionog plana za obnovljive izvore energije, Srbija bi do 2020. godine trebalo da stigne do cilja od 27% obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji energije.

Upotreba obnovljivih izvora, naročito energije vode i sunca, u Srbiji ima veliki potencijal. Schneider Electric poseduje višegodišnje iskustvo u projektima obnovljivih izvora: od solarnih i vetro elektrana, preko mini hidroelektrana do elektrana na biomasu, čime doprinosi globalnom cilju smanjenja emisije štetnih gasova.

Pouzdan, bezbedan rad i održivi razvoj energetskih sistema i elektro energetskog sektora uopšte, preduslov je za stvaranje ekonomskih, privrednih i finansijskih uslova za povećavanje udela energije iz obnovljivih izvora, unapređenje stanja i sistema zaštite životne sredine u svim oblastima. Schneider Electric rešenja usmerena su ka uspostavljanju upravo takvih uslova.

Kompletan sadržaj biltena Energetika: Potencijali obnovljive energije i energetske efikasnosti pročitajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.