Izvor: eKapija | Sreda, 21.03.2018.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Heli-taxi uskoro vozi i "od vrata do vrata" - Srbija još čeka na veći razvoj helikopterskog saobraćaja

(Foto: ilfaber/shutterstock.com)
Može li se do Zlatibora iz Beograda stići za sat vremena? Može! Nije reč o predizbornom triku i još jednom u nizu obećanja "da će do srpske planine autoputem biti potrebno 120 minuta". Na to ćemo, kako smo naučili, morati da sačekamo još "dve godine". Ovde je reč o helikopterskom saobraćaju.

"Ih", pomislićete, "ko se u Srbiji još vozi helikopterima"? I ne može vam se zameriti. Prva asocijacija na ove letelice za većinu građana su vojni helikopteri i kruženja iz bezbednosnih razloga kada dolaze visoki strani zvaničnici (dobro, i Brena kad je krajem osamdesetih sletela na stadion na koncert u Sofiji).

A da li ste znali da se u Srbiji razvija i helikopterski taksi saobraćaj?

Direktorat civilnog vazduhoplovstva izdao je u avgustu 2016. godine prvi sertifikat za obavljanje javnog prevoza helikopterima kompaniji Balkan Helicopters, čime je ovaj vid prevoza postao dostupniji široj populaciji, a ne samo državim strukturama. Ipak, priča o letelicama sa propelerima najviše se aktuelizuje za vreme kakvih nepogoda, poput poplava koje su nas zadesile 2014. godine ili hitnog prevoza pacijenata. U žiži su ovih dana i jer je država najavila nabavku novih helikoptera za potrebe Vojske i MUP-a, koji će takođe biti korišćeni u civilne svrhe, dok je nedavno odjeknula i vest da će Zavod Moma Stanojlović biti regionalni centar za održavanje Airbus helikoptera.

Pa gde je Srbija kada je o helikopterskom saobraćaju reč?

Stiže i heli-taxi

Iako je među korisnicima dosta poslovnih ljudi, u Balkan Helicopters, zasada i dalje jedinoj registrovanoj kompaniji za javni avio-prevoz helikopterom u Srbiji, za naš portal kažu da među koriniscima imaju i veliki broj turista, kao i običnih ljudi koji žele da iznenade svoje najbliže za rođendane, godišnjice, veridbe..

- Od dobijanja sertifikata prevezli smo više od 1.500 putnika - navode.

...ULOGUJTE SE ZA OSTATAK TEKSTA
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.