NavMenu

Mraz smanjio rod voća za oko 50.000 tona, rod kajsije skoro uništen

Izvor: Beta Utorak, 20.03.2018. 13:29
Komentari
Podeli
(Foto: aspektreich Fotografie/shutterstock.com)
Profesor na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu Zoran Keserović rekao je danas da su mrazevi do sada smanjili rod kajsije, trešnje, šljive, kruške i jabuke za oko 50.000 tona, a najavljene niske temperature krajem nedelje povećaće štetu.

On je za agenciju Beta rekao da su niske temperature i do 20 stepeni ispod nule, krajem februara i početkom marta, uništile cvet, a time i smanjile očekivani prinos tog voća za oko 5% do 6%.

- Rod kajsije je do sada propao u proseku od 65% do 70% - rekao je Keserović.

Najviše ili oko 100%, su prema njegovim rečima, uništene kajsije u ravnici i do 100 metara nadmorske visine, a iznad 440 metara nadmosrke visine oštećeno je oko 20%.

Dodao je da će i prinos krušaka biti umanjen za 50% do 60%.

- Trešnje će imati manji rod za 40% do 50%, šljive do 25%, a jabuke do 15% - rekao je Keserović.

Prošle godine je, kako je istakao, ukupan rod voća bio oko 1,4 miliona tona, a rekordna godina je bila 2013, kada je prinos voća bio 1,53 miliona tona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Građevina

Šta sve kineske kompanije grade u Srbiji?

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da postoji dosta prostora za nastavak saradnje sa kineskim partnerima i da se sa kineskim kompanijama gradi u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, obnavlja se i izgrađuje kanalizacija. Među najznačajnijim projektima Vesić izdvaja gradnju brze pruge do Subotice, koja će biti završena do novembra i za samo 80 minuta će moći da se stigne od Beograda do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.