NavMenu

Svetska nagrada vladinoj Kancelariji za IT i e-Upravu

Izvor: eKapija Utorak, 20.03.2018. 13:24
Komentari
Podeli
e-uprava/Ilustracija (Foto: chaivit chana/shutterstock.com)e-uprava/Ilustracija
Kancelarija za IT i e-Upravu dobitnik je svetske nagradu za doprinos razvoju informacionog društva u kategoriji "stvaranja dobrog okruženja za razvoj informacionog društva", koju sedmu godinu zaredom dodeljuje Svetski samit o informacionom društvu. Nagrada je uručena u Ženevi.

Pomenuti samit i dodelu nagrada zajednički organizuju ITU, UNESKO, UNDP i ove godine okuplja 85 ministara i više od 200 organizacija.

Kancelarija za IT i e-Upravu je pobedila u oštroj konkurenciji od ukupno 685 prijavljenih i 492 nominovana projekta vladinih institucija, kompanija i organizacija civilnog društva iz celog sveta, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije.

Kancelarija se prvo našla među 90 finalista i to među prvih pet projekata sa najvećim brojem osvojenih glasova u okviru svoje kategorije, od ukupno milion pristiglih glasova preko interneta, da bi potom bila proglašena za pobednika.

- Svetski samit o informacionom društvu prepoznao je osnivanje Kancelarije za IT i e-Upravu i ostvarene rezultate u oblasti elektronske uprave, kao jedan od ključnih momenata za razvoj informacionog društva i digitalizaciju u Srbiji - istakao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-Upravu na dodeli nagrada.

Jovanović je na svečanom uručenju nagrada održanom na Forumu u Ženevi, koji je okupio 85 ministara i više od 200 predstavnika vlada, nevladinih organizacija, direktora IKT kompanija, obrazovnih institucija i zainteresovanih za razvoj informacionog društva, istakao da je Kancelarija za kratko vreme uspela da napravi veliki pomak ka ostvarenju globalnih ciljeva Ujedinjenih nacija u sferi informacionog društva.

- Formiranje prvog Državnog data centra, uspostavljanje nacionalnog Portala otvorenih podataka, automatska overa zdravstvenih kartica, elektronska prijava preduzetnika, plaćanje platnim karticama, e-Novcem i integrisanim elektronskim bankarstvom na nacionalnom Portalu e-Uprava, zatim realizacija projekta "Bebo, dobrodošla na svet" i "e-ZUP" i otpočinjanje projekta "e-Inspektor", te realizacija dva kruga prekvalifikacija u IT sektoru, kao i uspostavljanje CERT-a državnih organa, samo su neki od ključnih projekata elektronske uprave koji su realizovani u prethodnih šest meseci u Srbiji - navodi se u saopštenju.


Generani sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije UN u poseti Srbiji tokom 2018.

Houlin Đao, generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije ​​​​​​​​(ITU), najvišeg tela Ujedinjenih nacija specijalizovanog za informacione i komunikacione tehnologije, posetiče Srbiju tokom 2018. godine.

On je, kako je saopštila Kancelarija za IT i e-upravu, u ponedeljak (19. marta 2018. godine) prihvatio zvaničan poziv predsednice Vlade RS Ane Brnabić, koji mu je uručio direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, na sastanku održanom u okviru Foruma Svetskog samita o informacionom društvu u Ženevi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.