NavMenu

U toku montaža tri akceleratora u Institutu za onkologiju Srbije - Cilj ukidanje listi čekanja za zračenje

Izvor: Novosti Ponedeljak, 19.03.2018. 17:27
Komentari
Podeli
(Foto: sfam_photo/shutterstock)
Sa tri nova linearna akceleratora, koji su već stigli i smešteni su u novoizgrađene bunkere, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS), posle decenijskog rada u tri smene, napokon će sa ukupno osam mašina za zračenje moći da organizuje radioterapiju tako da nijedan pacijent ne zakasni sa lečenjem i da na zračenje ne mora da dolazi noću, kao što je bilo dosad.

Profesor dr Radan Džodić, direktor Instituta, otkriva za Novosti da bi novi akceleratori trebalo da počnu da rade za dva meseca, a možda i ranije. Sve zavisi samo od tehnološkog procesa i brzine kojom će fizičari i stručnjaci iz Varijana da podese i aktiviraju mašine.

Tri nova linearna akceleratora za IORS, gde se i zrači najveći broj obolelih od različitih vrsta karcinoma, deo su programa jačanja radioterapije u celoj Srbiji, sa ukupno šest mašina za zračenje i pratećom opremom, za koje je ugovor potpisan u avgustu prošle godine.

IORS je, uz mašine za zračenje, dobio i CT simulator i tri bunkera. KC Kragujevac je dobio jedan akcelerator i bunker, KC Niš - akcelerator, CT simulator i rekonstrukciju postojećeg bunkera, a Zdravstveni centar Kladovo akcelerator, CT simulator i bunker. Sve to, prema ugovoru potpisanom sa dobavljačem, jednim konzorcijumom, košta 17.899.068 EUR.

- Nova oprema je smeštena u novoizgrađenoj zgradi u Pasterovoj 12, i naš cilj je da, kada se ove mašine za zračenje puste u pogon, ukinemo listu čekanja i da umesto nje imamo samo listu zakazivanja - objašnjava profesor Džodić.

- Sada radimo na pet akceleratora, a juče smo na listi čekanja imali 293 pacijenta. Plan zračenja se pravi tako da pacijenti koji su u urgentnom stanju terapiju započinju odmah, a na listu se upisuju oni koji mogu da čekaju, recimo pacijentkinje koje posle operacije malignog tumora dojke idu na hemoterapiju a posle toga će i na zračenje. Gledamo da niko ne zakasni s terapijom.

Na radioterapiju se upućuje gotovo svaki drugi oboleli od karcinoma, koji se u Srbiji, prema poslednjim podacima Registra za rak, godišnje otkriju kod 36.000 ljudi. U poslednje tri godine nabavljeno je 13 terapijskih mašina, ali je priliv pacijenata toliki da se u IORS zračenje sprovodi sve do jedan sat iza ponoći, što je neprijatno i za pacijente i za zaposlene.


- Instaliranjem novih šest mašina u četiri centra napokon dostižemo svetski standard - jedan akcelerator na 250.000 stanovnika - kaže profesor Džodić.

Novac za radioterapijske mašine je obezbeđen iz kredita Svetske banke, u okviru Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije, a ova grana onkologije će 2018. biti pojačana i aparatom za stereotaksičnu radiohirurgiju celog tela s pratećom opremom, koji je ugovoren za 659.918.315. dinara.

To je varijanta "sajber noža", ali kako je "sajber" zaštićeno ime drugog proizvođača, kod nas je već "kršten" kao iks-nož. Na iks-nožu mogu da se tretiraju tumori u celom telu, od glave do pete, s preciznošću do pola milimetra, a aparat će biti smešten u Kliničkom centru Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.