NavMenu

Šta bi novi gasni pravac doneo Srbiji?

Izvor: RTS Ponedeljak, 19.03.2018. 10:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: tashbulatova/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija razvija projekat novog gasno-trasportnog sistema koji našu zemlju treba da poveže sa bugarskim i mađarskim nacionalnim gasovodima. Preduzeće Gastrans iz Novog Sada, koje se do nedavno zvalo Južni tok Srbija, objavilo je i javni poziv za prikupljanje neobavezujućih ponuda za rezervaciju kapaciteta tog novog gasovoda. Šta to znači za našu zemlju?

Novi gasno-trasportni sistem treba da spoji kroz našu zemlju bugarsku i mađarsku granicu, a na njegovoj trasi planirana su čak četiri izlazna punkta. Neobavezujući javni poziv za rezervaciju trasportnih kapaciteta raspisan je saglasno direktivama Evropske unije kako bi se ispitala opravdanost njegove gradnje i potrebe tržišta za gasom.

Aca Vučković iz Agencije za energetiku kaže da se posle odgovarajućih analiza može zaključiti da li će to doprineti sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom u Srbiji, što je očekivano, pošto je to novi pravac.

- Očekuje se da se da analiza, da li će to i kako uticati na razvoj tržišta prirodnog gasa u Srbiji - ukazao je Vučković.

Ovaj neobavezujući Javni poziv za rezervaciju gasno-transportnih kapaciteta otvoren je do 15. aprila. Kako RTS saznaje, plan je da se već polovinom godine raspiše i obavezujuća ponuda.

Neosporno je da Evropi, a posebno našem regionu trebaju alternativni pravci snabdevanja gasom. I u našoj zemlji, zbog rasta stranih investicija i privredne aktivnosti, potrošnja tog energenta je u stalnom porastu.

- Vest je takođe bitna, pošto dolazi u vreme kada smo svedoci da su se pre nekoliko dana ministri spoljnih poslova Rumunije, Bugarske i Grčke dogovarali o gradnji gasnog sistema koji bi išao kroz te tri balkanske zemlje. Ovde se očigledno radi o drugom gasu, drugom trasportnom sistemu - rekla je Jelica Putniković iz Balkan magazina.

Srećko Đukić, bivši diplomata, smatra da bez obzira na to sa koje strane pokušava da se dovuče gas – on nije dovoljan.

- Nedavno, tačnije 2. marta ove godine, ponovo je probijen dnevni rekord, iz Rusije u Evropu je isporučeno 714 miliona kubnih metara gasa. Sada Evropa u svojoj potrošnji troši 40% ruskog gasa - rekao je Đukić.

Novi gasni pravac našoj zemlji doneo bi značajan priliv od trazitnih taksi, a treba podsetiti da od kraja prošle godine Srbija ima mogućnost i reeksporta ruskog gasa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.