Izvor: Novosti | Ponedeljak, 19.03.2018.| 08:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpske firme traže zaštitu od UN zbog imovine u Hrvatskoj

Zagreb (Foto: joyfull/shutterstock.com )
Predstavnici preduzeća Mladost turist iz Beograda poslali su protestno pismo predsedniku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Gvidu Taimondiju, pišu današnje Novost.

Kako objašnjava list, oni negoduju zbog nedavne odluke suda da se oglasi nenadležnim u slučaju tužbi srpske firme protiv Hrvatske zbog konfiskacije imovine.

Oni traže i da o njihovom prigovoru raspravlja Veliko veće od 17 sudija zbog "dvostrukih aršina koje je sud primenio u sličnim predmetima kada je tužena Srbija i kada je tužena Hrvatska", dodaje list.

Advokat Zoran Ristić, koji zastupa više srpskih firmi protiv Hrvatske u Strazburu, tražio je od Evropskog suda da donese privremenu meru kojom će Hrvatskoj zabraniti implementaciju najnovijih propisa, po kojima će država moći srpsku imovinu da daje u tridesetogodišnji zakup, uz pravo otkupa.

Paralelno, navode Novosti, u Srbiji se osniva Udruženje pravnih lica Oteta imovina, za zaštitu srpske imovine koju je otela Hrvatska.

Ristić je rekao da će se to udruženje obratiti Komitetu UN za prava čoveka, zbog kršenja prava na imovinu.

- Komitet izdaje preporuke kroz rezolucije i zaključke, dajući određenoj zemlji rok da otkloni povredu ljudskih prava. Ukoliko država ne ispravi grešku, njen slučaj razmatra Savet bezbednosti - kaže Ristić i objašnjava da Komitetu UN mogu da se obrate samo firme koje se nisu žalile Strazburu.

Komitetu UN će se, između ostalih, obratiti Simpo Vranje, BEK i Šinvoz iz Zrenjanina, Vojvoput iz Subotice, prestonički PKB, ali i nekoliko firmi iz BiH.

Svi oni su, navode Novosti, izgubili vredna odmarališta i lokale.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.