Izvor: Politika | Nedelja, 18.03.2018.| 17:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada Srbije planira gradnju novog fakulteta za programere - Za zgradu površine 12.000 m2 kredit EIB od 6 mil EUR

Ilustracija (Foto: ronstik/shutterstock.com)
Prilikom nedavne najave da će država sigurno izgraditi novo zdanje za školovanje programera u Novom Beogradu, bez obzira na to da li će Elektrotehnički fakultet (ETF) pristati da to bude njegovo bočno akademsko krilo, Mladen Šarčević, ministar prosvete, nije mogao da precizira kada će gradnja početi. Samo je izričito naglasio da će ustanova nići i ako se ne smire strasti onog dela ljudi sa ETF-a koji od novembra prošle godine dižu glas protiv funkcionisanja fakulteta u dva zdanja, uprkos decenijskom grcanju prestižne visokoškolske ustanove zbog nedostatka prostora.

Dokument o prioritetnim aktivnostima Vlade Srbije na razvoju informacionih tehnologija (IT) u 2018. godini otkriva i ono o čemu ministar Šarčević "nije obavešten". U ovim spisima, koje je Politika dobila iz kabineta premijerke Ane Brnabić, izričito je navedeno da je početak gradnje "nove zgrade za školovanje IT inženjera" planiran u tekućoj godini, naravno – uz neophodno pribavljanje sve potrebne dokumentacije.

Ovu investiciju u plan prioritetnih poslova Vlade za 2018. godinu stavio je Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije u decembru 2017. U dokumentu je navedeno i da će se budući dom IT inženjera u Novom Beogradu prostirati na 12.000 m2, a ne 11.000, kako je ministar najavio, i da će odgovarati najvišim standardima gradnje.

Projektovani budžet biće obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke i iznosiće 6 mil EUR. Tela u vladi odgovorna za sprovođenje ovog projekta su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Prof. dr Branko Kovačević, predsednik Saveta univerziteta u Beogradu, kaže da "ideja nije uopšte loša, ali da ETF-u niko nije ponudio da dobije tu zgradu u Novom Beogradu". On smatra da je logično da predstavnici države, koja je vlasnik fakulteta, o tome razgovaraju direktno sa ljudima koji čine ETF, a ne da saznaju šta se događa iz novina ili od posrednika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.