Izvor: Politika | Nedelja, 18.03.2018.| 17:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počele pripreme za postavljanje šina na Mostu na Adi - Prvi tramvaji na proleće 2019.

Most na Adi (Foto: Aleksa Aleksic Leka/shutterstock.com)
Šest godina otkako je svečano otvoren Most na Adi, na njemu su konačno počeli pripremni radovi posle kojih će ova saobraćajnica preko Save moći da dobije i epitet tramvajske, i to najverovatnije u maju 2019. godine. Kod najprepoznatljivijeg prestoničkog mosta trenutno se organizuje gradilište, donosi gradilišna infrastruktura i obeležava teren.

Kada se radovi zahuktaju, konzorcijum koji predvodi Energoprojekt, a koji je početkom godine pobedio na tenderu za ovaj posao, imaće zadatak da postavi tramvajsku prugu dugu oko 2.700 metara preko Mosta na Adi i severnih i južnih petlji. To sve moraće da se uklopi u postojeću prugu, kao i da rekonstruiše postojeće mostove preko Topčiderske reke i železničke pruge.

Početak nove tramvajske deonice biće u zoni priključka na postojeću prugu u Ulici Đorđa Stanojevića u Novom Beogradu. Pruga će ići preko nasipa i postojećom severnom prilaznom konstrukcijom izlaziće na Most na Adi. Nastavljaće izgrađenim koridorom po sredini mosta, između dva smera drumske saobraćajnice. Na čukaričkoj strani pruga će se protezati preko izgrađenih južnih prilaznih konstrukcija mosta, onda do raskrsnice sa postojećom prugom i završavaće se u zoni razdvajanja pruga za Banovo brdo i Rakovicu, podsećaju u Direkciji za građevinsko zemljište.

Na tom mestu biće uvedene nove veze, kojima će se omogućiti da tramvaji iz Novog Beograda i Banovog brda idu direktno ka Rakovici i centru grada. Širina koloseka biće 1.000 milimetara. Na novoj pružnoj deonici predviđena su i dva stajališta – Blok 42 na novobeogradskoj strani i Petlja Radnička odmah posle glavnog raspona Mosta na Adi, na desnoj obali Save.

- Oba stajališta su izgrađena, njihova dužina je oko 75 metara, a projektom je predviđeno njihovo opremanje nadstrešnicama i ostalim mobilijarom - ukazuju u Direkciji.

Predviđen je i sistem pešačkih staza u obliku slova H, kojim će se stajalište Blok 42 povezati sa železničkom stanicom Novi Beograd, stajalištima javnog prevoza, otvorenim tržnim centrom, a i sa planiranom autobuskom stanicom. U planu je i ugradnja dva tipska lifta kapaciteta 1.600 kilograma, odnosno za 21 osobu, prilagođena za prevoz osoba sa invaliditetom.

Konzorcijum ima zadatak da posao završio za 14 meseci. U toku radova, kako su istakli nadležni, ostali saobraćaj na mostu će se odvijati normalno. Kada radovi budu okončani, Rakovica i Banovo brdo biće šinski povezani sa Novim Beogradom, pa će putovanje iz tih delova Beograda na drugu stranu Save trajati desetak minuta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.