NavMenu

Vrščani prave avantura park - Staza zdravlja i adrenalinsko spuštanje kroz ravnicu

Izvor: Novosti Nedelja, 18.03.2018. 16:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: adriaticfoto/shutterstock)Ilustracija
Vršac se odavno pozicionirao kao poznata vinska turistička destinacija, a sada ima sve predispozicije da postane i jedan od centara adrenalinskog sporta u Srbiji. Svojim gostima već nude vožnju brdskim biciklima po uređenim stazama na Vršačkim planinama, zatim letenje motornim zmajem i paraglajderom, kao i jedinstveno penjanje po prirodnim stenama usred vojvođanske ravnice. Tu ponudu će "začiniti" najavljenom izgradnjom avantura parka, u okviru kog će biti instaliran i popularni zip-lajn.

Planirano je da sajla za adrenalinsko spuštanje ide od prostorija Kluba ekstremnih sportova Izazov do Crkve Svetog Teodora Vršačkog, koji su vazdušnom linijom udaljeni nešto manje od kilometra. Osim guste šume, turistima će se na tom putu ukazati i jedan od najlepših pogleda na grad i nepreglednu ravnicu. Taj projekat je, međutim, tek u izradi, dok je za avantura park već urađena projektno-tehnička dokumentacija.

- Predviđeno je da se ovaj park izgradi u okviru postojeće Staze zdravlja, gde ćemo napraviti 21 stanicu, koje će imati tri nivoa težine za prelaženje. Imajući u vidu da se taj prostor nalazi u zaštićenom području, sve sprave, tj. prepreke moraće da budu izrađene isključivo od prirodnih materijala - kaže za Novosti Julkica Mitrašinović, direktorka Turističke organizacije Vršac.

Očekuje se da bi ceo projekat mogao da zaživi dogodine, s obzirom na to da finansije još nisu obezbeđene.

- Ministarstvo turizma i resorni pokrajinski sekretarijat izdvajaju dosta novca za ovakve projekte, pa ćemo pokušati od njih da dobijemo bar deo sredstava. Možda ćemo konkurisati i kod fondova EU - dodaje Mitrašinović.

Licencirani stručnjaci, koji će raditi u avantura parku, biće iz kluba Izazov koji već 11 godina okuplja zaljubljenike u adrenalinske sportove. Oni godišnje organizuju nekoliko veoma posećenih takmičenja, od kojih je najpoznatije penjanje po stenama. Taj sport u Vršac, inače, tokom leta dovodi i najbolje alpiniste Srbije i Rumunije.

Aktivan odmor

Moderni turisti, kako kaže Julkica Mitrašinović, sve više traže aktivan odmor, a ne samo da vide znamenitosti kojima Vršac, inače, obiluje. Zato je proširenje ponude Vršačkih planina, kao i uređenje i obeležavanje staza za pešačenje, od velike važnosti za taj grad, jer se očekuje da se time poveća i broj noćenja. U dugoročnim planovima je i proširenje smeštajnih kapaciteta na Bregu, gde trenutno može da se prenoći samo u odmaralištu Crvenog krsta i Planinarskom domu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.