NavMenu

NEDIMOVIĆ: Digitalizacija u poljoprivredi pojeftinjuje proizvodnju

Izvor: RTS Nedelja, 18.03.2018. 12:18
Komentari
Podeli
Branislav NedimovićBranislav Nedimović
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je digitalizacija neophodna za budućnost, jer primena najsavremenije tehnologije pojeftinjuje poljoprivrednu proizvodnju.

On je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da je koncept digitalizacije jedan od osnovnih pravaca Vlade Srbije.

- Benefit digitalizacije je u tome što pomaže da nema rasipanja kod navodnjavanja, korišćenja đubriva i semenskog materijala - ukazao je Nedimović.

U Krivaji kod Bačke Topole, premijerka Ana Brnabić će u utorak otvoriti prvu digitalnu farmu u Srbiji i regionu, a Nedimović kaže će na toj farmi ljudi moći da vide i nauče kako to funkcioniše.

Ministar je istakao i da je mobilna aplikacija Instituta Biosens već u upotrebi.

- Što se tiče pomoći koju država daje, mi ćemo kroz subvencionisanje poljoprivrede ugraditi tu opremu koja može pomoći poljoprivrednim proizvođačima - rekao je Nedimović.

Na Digitalnoj farmi poljoprivrednici će moći da besplatno koriste brojne usluge i nauče kako da precizno đubre i pametno navodnjavaju useve, mapiraju zemljište, mere prinose i prave planove za setvu u sledećoj sezoni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.