Izvor: Promo | Petak, 16.03.2018.| 14:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rekordna proizvodnja Rudnika Gross u 2017. godini - U planu dvostruko veća ulaganja

Rudnik olova i cinka Gross PJ Srebrenica zabeležio je rekordnu proizvodnju rude u 2017. godini i za 4,5% premašio plan, pokazuje godišnji izveštaj o poslovanju rudnika, kojim je planirano i značajno povećanje ulaganja za 2018. U toku prošle godine proizvedeno je 347.500 tona rovne rude, a tome su doprinela i investiciona ulaganja u vrednosti od oko 1,7 mil EUR.

Kako navode iz rudnika, pored redovnih aktivnosti posebno bitan segment bila je izrada istražnih hodnika i istražnih bušotina u jami i na površini, na osnovu kojih su dokazane dodatne rudne rezerve u visini godišnje proizvodnje. U Rudniku Gross je u prošloj godini na ležištu Vitlovac otvoren i novi istražno-pripremni hodnik Iva, koji je izuzetno značajan za budućnost rudnika i kontinuitet proizvodnih aktivnosti na novim ležištima.

- U toku 2018. godine rudnik planira da udvostruči investiciona ulaganja, pre svega u opremu, objekte i projektnu dokumentaciju, kao i u rudarsko-pripremne radove. Cilj ovih ulaganja je da se ukupna proizvodnja održi na nivou od 345.000 tona rovne rude, da se izradi hodnik po rudi u reviru Vitlovac, a zatim da se pripreme novi otkopni blokovi kako bi se obezbedio kontinuitet proizvodnje u dužem periodu - ističu iz Grossa.

U rudniku trenutno radi 516 ljudi, a tokom 2017. zaposleno je 29 novih radnika. Prema izveštaju o poslovanju, Rudnik Gross je u 2017. godini na ime koncesione naknade na račun budžeta Republike Srpske uplatio iznos od oko 850.000 EUR.

Rudnik je u prethodnom periodu ulagao u rekultivaciju flotacijskog odlagališta, a plan je da se nastavi sa ovim procesom dok se ne rekultiviše i ozeleni obod čitavom dužinom hidro-evakuacionog kanala.

Pored Rudnika olova i cinka PJ Srebrenica u okviru preduzeća Gross, čiji je većinski vlasnik britanski Mineco Limited, u Bosni i Hercegovini ova kompanija sprovodi istražne radove u starom rudniku antimona kod Novog Goražda, a u toku 2017. pokrenuta je proizvodnja i u rudniku ceruzita kod Olova. U Čelebićima kod Foče su uspešno završeni istražni radovi i overen je elaborat o rudnim rezervama. Takođe, sa svojim partnerima Mineco upravlja rudnicima olova i cinka u Srbiji – Rudnikom kod Gornjeg Milanovca i Velikim Majdanom kod Ljubovije, a kod Bosilegrada je pokrenuta pilot proizvodnja rudnika Bosil-Metal.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE