NavMenu

Rekordna proizvodnja Rudnika Gross u 2017. godini - U planu dvostruko veća ulaganja

Izvor: Promo Petak, 16.03.2018. 14:53
Komentari
Podeli
Rudnik olova i cinka Gross PJ Srebrenica zabeležio je rekordnu proizvodnju rude u 2017. godini i za 4,5% premašio plan, pokazuje godišnji izveštaj o poslovanju rudnika, kojim je planirano i značajno povećanje ulaganja za 2018. U toku prošle godine proizvedeno je 347.500 tona rovne rude, a tome su doprinela i investiciona ulaganja u vrednosti od oko 1,7 mil EUR.

Kako navode iz rudnika, pored redovnih aktivnosti posebno bitan segment bila je izrada istražnih hodnika i istražnih bušotina u jami i na površini, na osnovu kojih su dokazane dodatne rudne rezerve u visini godišnje proizvodnje. U Rudniku Gross je u prošloj godini na ležištu Vitlovac otvoren i novi istražno-pripremni hodnik Iva, koji je izuzetno značajan za budućnost rudnika i kontinuitet proizvodnih aktivnosti na novim ležištima.

- U toku 2018. godine rudnik planira da udvostruči investiciona ulaganja, pre svega u opremu, objekte i projektnu dokumentaciju, kao i u rudarsko-pripremne radove. Cilj ovih ulaganja je da se ukupna proizvodnja održi na nivou od 345.000 tona rovne rude, da se izradi hodnik po rudi u reviru Vitlovac, a zatim da se pripreme novi otkopni blokovi kako bi se obezbedio kontinuitet proizvodnje u dužem periodu - ističu iz Grossa.

U rudniku trenutno radi 516 ljudi, a tokom 2017. zaposleno je 29 novih radnika. Prema izveštaju o poslovanju, Rudnik Gross je u 2017. godini na ime koncesione naknade na račun budžeta Republike Srpske uplatio iznos od oko 850.000 EUR.


Rudnik je u prethodnom periodu ulagao u rekultivaciju flotacijskog odlagališta, a plan je da se nastavi sa ovim procesom dok se ne rekultiviše i ozeleni obod čitavom dužinom hidro-evakuacionog kanala.

Pored Rudnika olova i cinka PJ Srebrenica u okviru preduzeća Gross, čiji je većinski vlasnik britanski Mineco Limited, u Bosni i Hercegovini ova kompanija sprovodi istražne radove u starom rudniku antimona kod Novog Goražda, a u toku 2017. pokrenuta je proizvodnja i u rudniku ceruzita kod Olova. U Čelebićima kod Foče su uspešno završeni istražni radovi i overen je elaborat o rudnim rezervama. Takođe, sa svojim partnerima Mineco upravlja rudnicima olova i cinka u Srbiji – Rudnikom kod Gornjeg Milanovca i Velikim Majdanom kod Ljubovije, a kod Bosilegrada je pokrenuta pilot proizvodnja rudnika Bosil-Metal.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.02.2024.  |  Industrija, Građevina

Položen kamen temeljac za dogradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu - U novih 9.500 m2 biće uloženo 25 mil EUR

U Nišu je položen kamen temeljac za izgradnju druge faze Naučno-tehnološkog parka u tom gradu, a predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da je zadatak da on bude završen do oktobra 2025. godine. Brnabić je dodala i da će u radove biti uloženo 25 mil EUR, navodi se na sajtu Vlade Srbije. Novi objekat u Nišu, koji će biti izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.