NavMenu

Što pre osposobiti most Bratoljub - Novi granični prelaz i energetika prioriteti saradnje Srbije i Republike Srpske

Izvor: eKapija Petak, 16.03.2018. 12:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ThomBal/shutterstock.com)Ilustracija
Prioriteti buduće saradnje Srpske i Srbije biće brže stavljanje u funkciju novoizgrađenog mosta Bratoljub između Bratunca i Ljubovije i graničnog prelaza, kao i zajednički rad u sektoru energetike, poručeno je u četvrtak, 15. marta u Banjaluci nakon sastanka delegacije Vlade Srbije, koju je predvodila premijerka Ana Brnabić, i delegacije institucija RS, na čelu sa premijerkom Željkom Cvijanović i predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Kako prenosi zvanični sajt Vlade Srbije, Brnabić je istakla da, zahvaljujući fiskalnim reformama, fiskalnoj disciplini i makroekonomskoj stabilnosti, Srbija može da pruži pomoć Republici Srpskoj u realizaciji projekata.

- Drago nam je da vidimo jednu takvu stabilnost i u Republici Srpskoj, brzo usvajanje projekata i njihovu implementaciju - ukazala je predsednica Vlade izrazivši nadu da će u budućnosti biti što više zajedničkih projekata u odnosima Srbije i Republike Srpske.

Premijerka je najavila da će se posebno razgovarati o novim energetskim projektima, koji će doprineti investicijama, kao i energetskoj sigurnosti i stabilnosti Srbije i Republike Srpske.

- To je dobro i za naš BDP i za građevinske kompanije. O tome ćemo da razgovaramo u aprilu - ukazala je predsednica Vlade Srbije.

Najvažnije je, kako je poručila, da se sa Federacijom BiH dogovori otvaranje graničnog prelaza, kao i da se most Ljubovija–Bratunac pusti u promet.

Premijerka i delegacija Srbije učestvovali su i na konferenciji o energetskoj suverenosti, te prisustvovali svečanom otvaranju eko-toplane Banjaluka, u čijem razvoju je značajan doprinos dao i Institut Vinča iz Beograda, ali i Tehnološki, Mašinski i Elektrotehnički fakulteti u Beogradu.


Srbija je jedan od najvećih investitora u Republici Srpskoj, a ukupna robna razmena od januara do oktobra 2017. godine iznosila je 537,8 mil EUR što je za 10,7% više nego u istom periodu 2016. godine, dodaje se.

Delegacija Srbije, koju su činili ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, razgovarala je sa predstavnicima Republike Srpske i o pomoći od 5,5 mil EUR koju je u septembru prošle godine srpska vlada obezbedila za rešavanje svakodnevnih potreba lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, poput izgradnje i sanacije lokalnih puteva, mostova, vrtića i škola.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.