Izvor: eKapija | Petak, 16.03.2018.| 11:58

Rehabilitacija puta Novi Pazar-Raška na proleće 2019. - U planu i izgradnja biciklističke staze

Ilustracija (Foto: Studio Peace/shutterstock.com)
Projekat rehabilitacije državnog puta Novi Pazar-Raška realizovaće se na inicijativu Grada Novog Pazara, sredstvima Svetske banke, Evropske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, prenosi sajt tog grada.

Cilj projekta je, prema rečima gradskog urbaniste Elvira Hamidovića, povećanje opšte bezbednosti na putnom pravcu, sa akcentom na bezbednost pešaka.

- U sklopu projekta grad je predvideo da u 2019. godini obezbedi i sprovođenje radova na deonici od Banjske petlje do izlaza iz grada prema Ribariću. Želimo da povećamo saobraćajnu bezbednost na celokupnoj teritoriji Novog Pazara i stvorimo bolje uslove za dolazak potencijalnih investitora i poboljšamo uslove života i rada meštana na ovim trasama - kazao je Hamidović.

On je rekao da je jedna od tema sastanka održanog u Novom Pazaru i uređenje autobuskih stajališta, postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije, ali i definisanje pešačkih površina u okviru samih stajališta. Ulaganja na saobraćajnim deonicama prema Raški i Ribariću treba da osiguraju i bezbedan promet teretnih vozila.

- U okviru puta Novi Pazar-Raška će tokom druge faze projekta biti izgrađena biciklistička staza, jer smo svedoci da mnogo ljudi svakodnevno na toj trasi koristi bicikl kao prevozno sredstvo - rekao je Hamidović.

Uređenjem putne trase prema Raški, eventualnim video nadzorom i adekvantnim instalacijama, rešiće se veliki problem noćnih auto trka, koje ugrožavaju bezbednost ne samo učesnika već i slučajnih prolaznika.

Rok za okončanje izrade projektne dokumentacije je septembar ove, a radovi na terenu počeće u proleće sledeće godine.

Taj zadatak će najverovatnije biti poveren preduzeću Novi Pazar put, jer kako je objašnjeno na sastanku, "reč je o firmi koja je dokazala kvalitet, ali i koja već radi na održavanju pomenute trase".

Milan Tanović, ispred projektantske firme MHM-projekt iz Novog Sada ističe da je sve predviđeno projektom bazirano na implementaciji potreba lokalne zajednice, navodi se.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.