NavMenu

Duža građevinska sezona i veliki projekti povećali vrednost građevinskih radova u 2017.

Izvor: eKapija Petak, 16.03.2018. 11:56
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Vrednost ukupno izvedenih građevinskih radova u Srbiji u 2017. godini bila je 5,5% veća nego 2016, saopštilo je u četvrtak (15. marta 2018. godine) Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. To je blizu dva puta više od prethodne projekcije povećanja Republičkog zavoda za statistiku (RZS) iz januara 2018, koja je iznosila 2,8%, navodi se na sajtu ministarstva.

Uvećana procena vrednosti izvedenih građevinskih radova, koju je RZS objavio u Mesečnom statističkom biltenu za decembar 2017, rezultat je veće građevinske aktivnosti u četvrtom kvartalu prošle godine u poređenju sa poslednjim tromesečjem 2016, jer je povoljno vreme omogućilo produženje građevinske sezone.

Na veću procenjenu vrednost građevinskih radova uticali su i otpočinjanje radova na novim velikim infrastrukturnim projektima tokom 2017, uključujući auto-put Surčin-Obrenovac i dve deonice pruge Beograd-Budimpešta, zatim ubrzano izdavanje e-dozvola, pojačan monitoring Ministarstva građevinarstva nad sprovođenjem projekata, i stabilizacija ukupne privredne aktivnosti i smanjenje rada "na crno".

Statistika beleži i povećanje produktivnosti u građevinarstvu, s obzirom na to da ukupna vrednost posla raste uz manji broj radnih sati.


Nova procena RZS iskazana je u stalnim cenama i obuhvata procenu svih izvedenih radova domaćih izvođača u Srbiji i ne uključuje aktivnost domaćih građevinara u inostranstvu, a zasnovana je na metodologiji obrade kvartalnih rezultata praćenja bruto domaćeg proizvoda, na bazi anketnog uzorka.

U Ministarstvu očekuju da će vrednost izvedenih građevinskih radova u prethodnoj godini biti još veća kad se završi obrada bruto domaćeg proizvoda za 2017. godinu, na osnovu prikupljenih podataka iz završnih računa preduzeća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.