NavMenu

Srbija dobija prvu digitalnu farmu - Otvaranje AgTech kompleksa kod Bačke Topole 20. marta

Izvor: B92 Četvrtak, 15.03.2018. 15:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Beros919/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija će tokom marta dobiti prvu digitalnu farmu, u mestu Krivaja pored Bačke Topole.

Digitalnu farmu osmislio je institut BioSense, kao Evropski centar naučne izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbednosti hrane, kao mesto na kojem će inovativne tehnologije biti implementirane u stvarnom proizvodnom okruženju – na njivi. U pitanju je jedinstveni prostor osmišljen sa ciljem da podrži digitalnu transformaciju poljoprivrede u Srbiji, regionu i Evropi i da premosti jaz između nauke i poljoprivrednika. Otvaranje je zakazano za 20. mart.

Digitalna farma će omogućiti poljoprivrednicima da se upoznaju sa najnovijim tehnološkim dostignućima (pametno navodnjavanje i đubrenje, mapiranje tla, daljinsko upravljanje, satelitski nadzor i slično), testiraju ih i uvide njihov potencijal.

Osim toga, digitalna farma će omogućiti naučnicima sa Instituta BioSense i regiona da eksperimentišu i testiraju prototipe inovativnih AgTech rešenja.

Biće predstavljene tehnologije poslednje generacije razvijene na Institutu BioSense, digitalna platforma AgroSens namenjena praćenju useva i podršci poljoprivrednicima, kao i inovativne poljoprivredne mašine koje se već koriste u radu poljoprivrednog proizvođača Krivaja d.o.o.


Digitalna farma, kao otvoreni prostor za saradnju, omogućiće srpskim, regionalnim i evropskim poljoprivrednicima, preduzećima, naučnicima, startapima i drugim krajnjim korisnicima da zajedno rade na kreiranju rešenja za velike izazove pred kojima se poljoprivreda nalazi.

Digitalna farma je deo projekta Antares koji zajednički finansiraju EU i Vlada Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Pošta Srbije pokrenula novu internet prodavnicu ePost Shop

Pošta Srbije saopštila je danas da je pokrenula novu elektronsku prodavnicu ePost Shop, što je njena druga elektronska komercijalna usluga za tri godine. Elektronske prodavnice, kako je istaknuto, omogućavaju brzu, jednostavnu i sigurnu kupovinu poštanskih i komercijalnih proizvoda. Prodavnici se pristupa na internet stranici https://epostshop.posta.rs, a usluge prodaje robe na daljinu pružaju se fizičkim i pravnim licima na teritoriji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.