NavMenu

Srbiji na putu ka EU slede izmene dva finansijska zakona - Potrebno i donošenje propisa o alternativnim investicionim fondovima

Izvor: Beta Četvrtak, 15.03.2018. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey Popov/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija, radi potpunog usklađivanja sa regulativom EU u oblasti finansijskih usluga, obuhvaćenim Poglavljem 9 pregovora sa EU, treba da izmeni zakone o tržištu kapitala i o investicionim fondovima i da donese potpuno nov zakon o alternativnim investicionim fondovima, rekao je u sredu (14. marta 2018. godine) v.d. pomoćnika ministra finansija Aleksandar Janjušević.

On je na brifingu za medije – "Na putu ka EU - Poglavlje 9", u organizaciji EU info centra i projekta Pravna podrška pregovorima (PLAC II), rekao da će Zakon o tržištu kapitala biti izmenjen u delu o tržištu finansijskih instrumenata i zaštiti učesnika na finansijskom tržištu. Istovemeno novi zakon o alternativnim investicionim fondovima, poput preduzetničkih i sličnih fondova kojih kod nas još nema, treba da obezbedi osnove za njihov rad, reguliše izdavanje dozvola, način poslovanja i slično.

Poglavlje 9 jedno je od tri, uz Poglavlje 13 o ribarstvu i Poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama, koja bi Srbija trebalo da otvori u pregovorima o članstvu u EU u junu. To poglavlje se odnosi na banke, tržište kapitala, investicione fondove i infrastrukturu finansijskog sistema, odnosno na sektor koji je u današnje vreme sve više isprepleten, sve više međunarodni i sve više digitalizovan.

Ciljevi regulative u okviru poglavlja 9 su finansijska stabilnost, zaštita potrošača i stvaranje jedinstvenog evropskog finansijskog tržišta, a Srbija će usklađivanjem sa pravnom tekovinom EU u oblasti finansijskih usluga doprineti stabilnosti svog finansijskog sistema, poboljšanju položaja učesnika na tržištu i korisnika usluga, zaštiti potrošača, kao i raznovrsnijoj ponudi usluga.

Šefica sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Radica Nusdorfer istakla je na skupu da Poglavlje 9 obuhvata kompleksna pitanja koja ne privlače mnogo političku i medijsku pažnju, a koja za cilj imaju sigurnost i efikasnost finansijskog sistema na korist građana, privrednika, investitora.

(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Ekspert projekta PLAC II Pjer Matek je govoreći o direktivi EU o tržištu finansijskih instrumenata MIFID II, koja je temelj regulative EU na tržištu kapitala, istakao da ta direktiva predstavlja nastavak odgovora na finansijsku krizu od pre nešto više od deset godina, koja je otkrila brojne slabosti na tržištu kapitala.

U domenu zaštite potrošača, Direktiva MIFID II reguliše upravljanje prodajom i ciljano tržište, rad nezavisnih investicionih savetnika, usluge upravljanja portfeljom, strukturirane depozite, davanje informacija o finansijskim instrumentima, tzv. zapakovane proizvode.

Matek je rekao i da će u sklopu MIFID II tehnički najzahtevnije biti implementirati njenu prateću uredbu MIFIR, a da će na "bankocentričnom" tržištu, kao što je finansijsko tržište Srbije, u suštini najveća promena biti upravljanje finansijskim proizvodima.

Šefica pregovaračke grupe za Poglavlje 9 Tatjana Jovanić rekla je na skupu da na osnovu iskustva Hrvatske, i posebno Crne Gore, očekuje da EU formuliše 4-5 merila za zatvaranje Poglavlja 9. Prema njenom mišljenju, ta merila će se ticati ovlašćenja finansijskih konglomerata, nastavka sprovođenja Bazela III, okvira za alternativne investicione fondove, kao i neko merilo iz oblasti osiguranja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.