Izvor: eKapija | Sreda, 14.03.2018.| 19:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otpad kao resurs - Uspešna saradnja Srbije i Norveške u oblasti ekologije

Arne Sanes Bjornstad i Goran Trivan
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad razgovarali su u sredu (14. marta 2018. godine) o najznačajnijim ekološkim pitanjima i mogućnostima saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, ambasador Bjornstad predstavio je iskustva Norveške u zaštiti životne sredine, između ostalog navodeći da otpad može biti resurs, kao što je primenjeno u Oslu gde se gas za grejanje celog grada obezbeđuje preradom otpada.

- U Norveškoj smo svojevremeno imali težak zadatak da promenimo svest građana, jer brigu o životnoj sredini nije lako približiti ljudima – istakao je norveški ambasador i dodao da Srbija i Zapadni Balkan imaju veliki potencijal za investicije, i da će Norveška podržati projekte u zaštiti životne sredine za ceo region.

Ministar Trivan se zahvalio na pomoći koju Norveška pruža Srbiji u dostizanju evropskih standarda u zaštiti životne sredine i realizaciji projekata koji su usmereni na infrastrukturne, zakonodavne i strateške ciljeve Srbije u ovoj oblasti.

On je naveo niz prioriteta u ovom sektoru, među kojima je i poboljšanje kvaliteta vazduha u Srbiji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.