NavMenu

Kako se prati rast zaposlenosti u Srbiji?

Izvor: RTS Sreda, 14.03.2018. 14:06
Komentari
Podeli
(Foto: Arthimedes/shutterstock.com)
Iz godine u godinu, u Srbiji raste broj zaposlenih, ali koliko brzo, stručnjaci nisu saglasni. Dok se u Zavodu za statistiku pozivaju na evropsku metodologiju, Fiskalni savet tvrdi da bi rast zaposlenosti morali da prate i drugi parametri. Pre svega, ekonomski rast.

U periodu od 2012. do 2017. beleži se rast zaposlenosti od 20%, a u te podatke sumnja Fiskalni savet.

- Ako je on tačan, a izlazi iz ankete o radnoj snazi - bili bismo rekorderi po rastu zaposlenosti u Evropi. Dodatno, ako uporedite taj rast zaposlenosti od 20%, ako se stvarno desio, to bi trebalo da bude praćeno i rastom potrošnje, jer stanovništvo koje radi, i troši - rekao je Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.

Osim potrošnje, zvanični rast zaposlenosti, kažu u Fiskalnom savetu, ne prati ni rast doprinosa, niti BDP-a. Iako utemeljene u nauci i praksi, te veze, smatraju statističari, za njih nisu presudne.

- Štaviše, u novije vreme i MMF i drugi autoriteti objašnjavaju da je u celom svetu došlo do porasta zaposlenosti, ali ne i istovremeno i u istoj meri produktivnosti. Drugim rečima, govori se o zapošljavanju manjeg kvaliteta - sa skraćenim radnim vremenom, manje plaćenom zapošljavanju, zapošljavanju u sferi usluga - rekao je Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

- Kad pogledate centralnoistočnu Evropu i druge zemlje, videćete da je tamo proizvodnja rasla znatno brže od zaposlenosti - porasla je za ovih pet godina za 17%, a zaposlenost je porasla za 6%. Kod nas, ako je verovati anketi o radnoj snazi, taj odnos je sasvim suprotan - rekao je Petrović.

Prema zvaničnoj statistici, u Srbiji je nezaposlenost 14,7%, a polovinom prošle godine registrovan je najveći broj zaposlenih od 2014. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.