NavMenu

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 3,25%

Izvor: eKapija Sreda, 14.03.2018. 12:39
Komentari
Podeli
(Foto: ToskanaINC/shutterstock.com)
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) smanjio je danas referentnu kamatnu stopu na nivo od 3,25%, saopštila je NBS.

U saopštenju se navodi da je Izvršni odbor NBS pre svega imao u vidu projekciju inflacije i njenih faktora u narednom periodu. Dodaje se i da je u skladu sa očekivanjima NBS, inflacija u februaru smanjena na 1,5% međugodišnje.

Da su inflatorni pritisci niski, kako se dodaje, potvrđuje i bazna inflacija u februaru od 1,3% međugodišnje.

Prema februarskoj centralnoj projekciji, usporavanje inflacije, po osnovu baznog efekta, u NBS očekuju i u narednim mesecima, a zatim njeno postepeno približavanje centralnoj vrednosti cilja u toku naredne godine, čemu bi trebalo da doprinese i rast domaće tražnje.

Podseća se i da finansijski sektor i privreda očekuju da će inflacija kako za godinu, tako i za dve godine biti na centralnoj vrednosti cilja od tri procenta.

Smanjenjem referentne kamatne stope, u uslovima niskih inflatornih pritisaka, iz NBS ističu da će pružiti dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu.

Izvršni odbor NBS je istakao da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanja svetskih cena primarnih proizvoda.


Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje je prisutna po osnovu monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, kao i odnosa njihovih valuta, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da se, iako je kretanje svetskih cena primarnih proizvoda i dalje nestabilno, u narednom periodu ne očekuje njihov znatniji rast.

Izvršni odbor NBS je ukazao da je otpornost srpske privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. aprila.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.