Izvor: Tanjug | Sreda, 14.03.2018.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

ANTIĆ: U istraživanja rudnih nalazišta u 2017. uloženo 60 mil EUR

Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)
Investicije u Srbiji u istraživanja rudnih nalazišta iznosile su u 2017. godini oko 60 mil EUR, a trenutno postoji 130 istražnih i 220 eksploatacionih polja, izjavio je u utorak (13. marta 2018. godine) ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

- Rudarstvo na području Srbije ima veoma dugu tradiciju, a Srbija je zbog svog mineralnog potencijala oduvek bila privlačno područje za ulaganje u rudarstvo i geološka istraživanja - kazao je Antić na konferenciji o rudarstvu na Balkanu koju je u Beogradu organizovala trgovinska misija britanske ambasade.

Na skupu kojem su prisustvovali predstavnici 20 britanskih rudarskih kompanija Antić je ocenio da je pogodan ambijent za dolazak stranih ulagača stvoren i donošenjem modernog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, krajem 2015. godine.

- Jedan od glavnih pokazatelja porasta ulaganja u sektor rudarstva su dva projekta geoloških istraživanja koja sprovode vodeće svetske kompanije u ovoj oblasti, a to su Rio Tinto – projekat istraživanja litijuma "Jadar" i Nevsun – projekat istraživanja bakra i zlata "Čukaru Peki" - rekao je ministar.

On je naveo da je, prema podacima kompanije Rio Tinto, do sada u projekat Jadar uloženo oko 90 mil USD, a da bi se otvaranjem rudnika Jadar stvorio potencijal za snabdevanje 10% globalne tražnje za litijumom – što bi pozicioniralo Srbiju kao jednog od vodećih snabdevača važnih minerala u svetu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.