Izvor: Tanjug | Utorak, 13.03.2018.| 16:49

Finska država kupila 3,3% udela u kompaniji Nokia

Ilustracija (Foto: Toria/shutterstock.com)
Finska državna investiciona agencija Solidijum kupila je 3,3% udela u kompaniji Nokia za oko 844 mil EUR, kako bi ojačala finski uticaj nad tim proizvođačem opreme za telekomunikacione mreže.

- Verujemo da će ovo biti dobra investicija. Treba imati na umu da je Nokia najveća finska kompanija i da je finsko vlasništvo u njoj prilično skromno - objasnio je za agenciju Rojters glavni izvršni direktor agencije Solidijum, Anti Makinen.

On je naveo da Solidijum neće tražiti mesto u Nokijinom odboru na predstojećoj skupštini akcionara, ali da bi tu opciju mogao da razmotri u budućnosti.

Makinen je dodao da je ta agencija preduzela aktivniju ulogu u odborima kompanija u kojima ima vlasnički udeo.

Nokia je vladala globalnim tržištem mobilnih telefona pre desetak godina i bila je dominantan ekonomski motor Finske, dajući doprinos od 4% BDP-u zemlje i 20% njenom izvozu.

Kolaps Nokijinog nekadašnjeg biznisa s telefonima bio je glavni razlog desetogodišnje stagnacije finske ekonomije, od koje se zemlja upravo oporavlja.

Prema podacima sa internet stranice kompanije Nokia, tri finska penziona fonda u ovom trenutku drže manje od 3% vlasništva kompanije.

Nokia je danas fokusirana na industriju telekomunikacionih mreža u kojoj se takmiči sa švedskim Ericssonom i kineskom kompanijom Huawei.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.