Izvor: Beta | Utorak, 13.03.2018.| 15:49

LJAJIĆ: Srbija nema problem da izveze meso već da ga obezbedi dovoljno

Rasim Lsajajić (Foto: Mc.rs)
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas da Srbija nema problem da izveze meso, već da obezbedi dovoljne količine za izvoz.

- Postoji mnogo veća potreba za mesom iz Srbije nego što su sada naši potencijali - rekao je Ljajić novinarima u Beogradu i podsetio da je Srbija imala kvotu za izvoz 8.700 tona goveđeg mesa godišnje u EU, a da je prošle godine izvezeno samo 400 tona.

Srbija je najviše mesa izvezla u zemlje regiona, a sada ima i mogućnost da bez carina godišnje izveze 5.000 tona mesa u Tursku.

Ljajić je podsetio da je prošle nedelje počeo izvoz mesa u Tursku, iako novi sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom još nije ratifikovan.

On je ocenio da Srbija ima mogućnost da poveća izvoz poljoprivredne robe, posebno semena pšenice i kukuruza.

Stočari sa Peštera nezadovoljni


Prema pisanju lista Novosti, stočari sa Peštera nezadovoljni su jer "kasni realizacija sporazuma o izvozu mesa iz Srbije u Tursku". Predsednik Udruženja farmera iz Karajukića Bunara, Fehim Kurtović, kaže da sa stočarima još niko nije kontaktirao i ponudio im bilo kakvo obaveštenje, pa se mnogi još dvoume da li da otvaraju ili da zatvaraju farme.

Sagovornik Novosti kaže da na Pešteru već sada ima stoke za početak tog velikog posla. Tu su i velike, moderne klanice, ali su za dugoročan izvoz potrebna i dugoročna ulaganja.

- Mnogi domaćini su spremni da ulažu u nove farme i stočni fond, ali samo ako dobiju garancije da će im grla biti otkupljena i da neće biti ucenjeni. Koliko je meni poznato, u toku su obilazak klanica i njihova selekcija, ali sve to predugo traje. Stočari se boje da će pripreme trajati u nedogled, pa neki gube strpljenje, zatvaraju farme i odlaze u Nemačku - ističe Kurtović, prenoseći utisak ljudi iz ovog kraja da država svojim merama i uredbama - iako oni žive u najpoznatijem stočarskom kraju u Srbiji, s najboljim preduslovima za proizvodnju mesa i mleka - forsira domaćine i klaničare iz Vojvodine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.