NavMenu

(NOMINACIJA ZA NAGRADU AUREA 2018): WIG - Automatizovani sistem za pripremu slanih rastvora

Izvor: eKapija Petak, 23.03.2018. 11:57
Komentari
Podeli
Beogradska kompanija WIG razvila je automatizovani sistem za pripremu slanih rastvora za efikasno ispunjavanje naftnih bušotina nakon eksploatacije, čime se rešava jedan od izuzetno složenih problema skladištenja zagađene slojne vode tokom eksploatacije nafte i gasa.

Dosadašnja rešenja u našoj zemlji zasnivala su se uglavnom na manuelnom radu i laboratorijskim analizama, a primenom automatizovanog postrojenja za pripremu rastvora koje je osmislila beogradska kompanija, proces pripreme, te kontrola i vođenje čitavog procesa, daju 10 puta bolje rezultate u odnosu na dosadašnje postupke, kako po količinima tako i po skraćenju vremena.

Sistem je nastao kao odgovor na potrebe vodećeg proizvođača nafte i gasa u Srbiji za rešavanje ovog problema, uz snažan ekonomski i ekološki efekat.

Od decembra 2017. godine postrojenje radi u punom kapacitetu, a budući da je reč o originalnom tehnološkom rešenju, savremena tehnološka oprema i odgovarajući monitoring daju osnovu za primenu procesa na većem broju naftnih bušotina, kako kod nas, tako i u inostranstvu.

INOVATIVNOST

(Foto: ESB Professional/shutterstock.com)
Za vreme radnog veka, odnosno tokom eksploatacije naftnog polja, u naftnim bušotinama se pojavljuje voda u različitim količinama i sastavima. Ta tzv. slojna voda sadrži različite zagađujuće materije, parafine i druge teže ugljovodonike, sirovu naftu i ostalo, a nečistoće u povratnoj slojnoj vodi koja se ubrizgava u bušotinu nisu poželjne iz više razloga. Između ostalog, prisutne materije predstavljaju nepoželjne zagađivače u odnosu na sedimente geološkog sloja, pa se iz navedenih razloga slojna voda mora filtrirati i pripremiti pre uvođenja u bušotinu.

U Srbiji postoji nekoliko hiljada bušotina i velika potreba da se nakon eksploatacije zatvore na pravi način, kako ne bi došlo do njihovog urušavanja. Taj problem se u praksi do sada rešavao tako što se priprema slanog rastvora (slojne vode) obavljala manuelnim putem, kako bi se potom mogao vratiti u aktivne bušotine. Ovaj metod, međutim, ograničava količinu moguće pripreme slanog rastvora u datom vremenu, što usporava proces eksploatacije sirove nafte.

Firma koje eksploatiše sirovu naftu iz naftnih i gasnih bušotina u našoj zemlji i koja se susreće sa problemom kontaminirane slojne vode, iskazala je problem i zahtevala, kroz javni konkurs, da se iznađe odgovarajuće racionalno i ekonomski isplativo rešenje. Problem je tako, bilo potrebno rešavati sa dva aspekta: rešavanjem problema ekologije (1) i mogućeg bržeg vraćanja samoprečišćene slojne vode nazad u bušotinu ili pripremljen slani rastvor (2).

Automatizovanjem sistema za pripremu slanog rastvora i vođenjem procesnih parametara, koje je osmislilo beogradsko preduzeće WIG, postižu se značajni ekološki, kao i ekonomski i bezbednosni efekti, za šta su zaslužni inženjeri ove kompanije na čelu sa Marijom Borak Pirec, inženjerkom tehnologije, koja je istraživala sve situacije koje se javljaju na naftnim bušotinama.

Za pripremu odgovarajućeg rastvora, naime, neophodno je poznavanje sastava zemljišta što se dobija analizom ispumpane slojne vode, pa se u ovom principu pre ispuštanja slojne vode u bušotinu, najpre vrši geološko ispitivanje zemljišta da bi se utvrdilo koja od kombimacija slojne vode, tj. slanog rastvora je podesna za to područje. U Republici Srbiji analizom minerala unutar zemljišta utvrđeno je da se najbolji rezultati dobijaju primenom slanih rastvora uz korišćenje soli NaCl, KCl, CaCl2 i CaBr2. Rastvaranjem ovih soli pored dobijanja rastvora određenog opsega gustina, dobijaju se rastvori sa odgovarajućom koncentracijom katjona, koji su bitni za stabilizaciju minerala unutar bušotina.

Da bi se bušotine koje nastaju nakon eksploatacije nafte popunile ekološki prihvatljivom slojnom vodom, uz njih se instalira postrojenje - mobilne jedinice za doziranje slanog rastvora, u kojima se sa vodom na licu mesta mešaju slani rastvori, te potom popunjavaju bušotine.

Postrojenje beogradske kompanije WIG, sastoji se od 6-7 velikih cisterni, mernih uređaja, pumpi, veličine malo manje od jedne polovine fudbalskog terena. Odgovarajuće recepture definišu se u sistemu za kontrolu i nadzor koji upravlja procesom namešavanja i praćenjem svih parametara procesa u svakom minutu. Po potrebi, postrojenje se može demontirati i premestiti na narednu bušotinu, za njeno ispunjavanje.

Kako proces pripreme slanog rastvora za naftne bušotine diktira količinski odnos u proizvodnji sirove nafte, stepen ubrzanja obrade slojne vode je u direktnoj korelaciji sa povećanjem vađenja sirove nafte, a time i značajnim ekonomskim efektima. Kako su se ranije ovakve bušotine uglavnom ispunjavale manuelno i proces je tekao znatno sporije zbog uzorkovanja smeše, što je trajalo i po dve nedelje, dok se primenom automatizovnog sistema za pripremu slanog rastvora proces znatno ubrzava. Komplementarnost rastvora sa geološkim zemljištem vrši se unapred, a podaci pokazuju da obrada slojne vode od oko 30.000 m3 po bušotini automatizovanim postrojenjem poboljšava procedure pravljenja slanog rastvora u nivou koji je gotovo 10 puta brži, kvalitetniji i efikasniji, nego manualno umešavanje. Za pomenutu količinu po bušotini uštede se procenjuju i do 1.000.000 EUR godišnje.

Kompanija WIG je tokom 2017. za potrebe investitora postrojenje puštala u rad fazno, a od decembra 2017. postrojenje radi punim kapacitetom.

DRUŠTVENA KORISNOST

Relizacijom ovog projekta rešen je jedan od izuzetno složenih problema skladištenja zagađene slojne vode tokom eksploatacije nafte i gasa (na osnovu podataka za 2008. godinu, uz proces proizvodnje nafte i gasa, proizvedeno je oko 1.495.000 m3 slojne vode) čime se postižu značajni ekološki i bezbednosni efekti. Primenom automatizovanog postrojenja i vođenjem procesnih parametara (analizama gustine, temperature, pritiska, protoka), poboljšava se kontrola procesa, smanjuje se manuelni rad rukovaoca i dobija jednostavnija analiza celog procesa.


U Srbiji postoji nekoliko hiljada bušotina i velika potreba da se nakon ekspoatacije one zatvore na pravi način, kako ne bi došlo do urušavanja. Slojna voda, koja nakon bušenja naftnog polja izbija na površinu, biva kontaminirana jer u dodiru sa naftom sakuplja ugljovodonike koji su štetni po prirodnu okolinu, pa zatvaranje bušotina ovom vodom (kako je nekad bila praksa), predstavlja svojevrsni ekološki problem, jer dolazi do daljeg zagađenja. Takođe, polja tretirana na ovaj način, postaju ekološki mrtva polja. Primenom slanog rastvora u kontolisanim uslovima u bušotinu se vraća slojna voda kompatibilna geološkom sastavu zemljišta, dok se zahvaljujući automatizovanom sistemu (u odnosu na manuelni, kako je do sada bila praksa), ceo proces znatno ubrzava.

Sakupljanje slojne vode koja nastaje bušenjem ostaje obaveza proizvođača, a ona se može koristiti kao industrijski otpad.

Da bi se došlo do adekvatnog rešenja, koje je bilo potrebno tržištu Srbije, preduzeće WIG je koristilo relevantne naučne metode, te potrebna znanja i iskustva iz inženjerskog projektovanja. Osvajanjem znanja i iskustva u projektovanju i razvoju ovako savremenih proizvoda, razvojni centar kompanije može očekivati nova sklapanja poslova sa korisnicima i povezivanje sa proizvođačima pojedinih komponenti.

Postrojenje je u potpunosti domaći know how, sa potencijalom primene i na drugim tržištima.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Automatizovani sistem za pripremu slanih rastvora beogradske kompanije WIG, dao je orginalno rešenje za postojeće veoma složene probleme u jednoj važnoj i propulzivnoj industriji - eksploataciji sirove nafte u našoj zemlji, a i šire.

Iako je postrojenje rađeno za potrebe konkretnog investitora na domaćem tržištu, ono nije namenjeno samo ovom ulagaču, pa za tehnološko rešenje inženjera kompanije WIG (srpski know-how) postoji interesovanje i u drugim zemljama.

WIG već ima iskustva na sličnim projektima koje su istraživali i razvijali u svom centru. Kompanija uživa veliki ugled i poverenje kupaca širom sveta kada je reč o sistemima i instalacijama namenjenim procesnoj industriji, pre svega naftnoj, i u okviru koje svoj proizvodni program inovira u skladu sa svetskim tendencijama.

Prema saznanjima kompanije WIG, princip koji je u osnovi razvoja automatizovanog postrojenja za industrijsku pripremu slanog rastvora, mogao bi da nađe primenu i u drugim granama industrije - za uklanjanje snega i leda sa puteva, omekšavanje vode, za hlađenje (čelik i drugi metali), u hemijskoj industriji i sl.

Ukoliko je automatizovani sistem za pripremu slanih rastvora kompanije WIG Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na zvaničnom sajtu nagrade Aurea.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.09.2023.  |  Industrija, Zdravstvo

Vlada Srbije i kompanija Pfizer partneri u BIO4 kampusu

Predstavnici Vlade Srbije i kompanije Fajzer (Pfizer) Srbija danas su potpisali Memorandum o razumevanju, kao potvrdu partnerstva u okviru novog bio-ekonomskog centra u Beogradu pod nazivom BIO4 kampus. Taj centar okupiće akademiju, privatan sektor, startap kompanije i sve druge relevantne činioce, kako bi Srbija postala poznata po inovacijama i nauci, navodi se u saopštenju Fajzera. Premijerka Ana Brnabić je na potpisivanju memoranduma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.