Izvor: eKapija | Sreda, 21.03.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

(NOMINACIJA ZA NAGRADU AUREA 2018): Lafarge - Lafarge kuće

Kompanija Lafarge BFC Srbija pokrenula je jedinstveni koncept gradnje koji uključuje finansiranje i izgradnju Lafarge porodičnih kuća po sistemu "ključ u ruke", kao i pribavljanje svih potrebnih dozvola za izgradnju.

Lafarge kuće su ovim konceptom omogućile klijentima kompletan "end-to-end" proces, od pronalaženja placeva, prostorno-programskih analiza lokacija, projektovanja, ishodovanja dozvola i na kraju samog izvođenja, a u zavisnosti od tehnologije i specifičnih zahteva klijenta, do novog doma je moguće doći za 1-2 meseca od pribavljanja potrebnih dozvola u zavisnosti od toga da li je objekat tipski ili više kompleksnosti.

Novi poslovni model, vođen kao startap u okviru kompanije, podrazumeva funkcionalna partnerstva nekoliko kompanija pod kapom i garancijom snažnog brenda Lafarge, a sve u cilju pružanja kvalitetne usluge, pojednostavljenog procesa i veće sigurnosti za krajnjeg kupca.

Koncept je prvi put predočen tržištu u junu 2016. godine, kada je predstavljena linija kuća projektovanih sa namerom da ispitaju reakcije kupaca, dok je pun oblik i prodor, u formi startapa, napravljen u aprilu 2017.

Do sada je izvedeno 11 nekomercijalnih i jedan komercijalni objekat, a nekoliko objekata je u procesu projektovanja. Cena izgradnje Lafarge kuća kreće se od 370€/m2 bez PDV-a, u zavisnosti od nivoa opremanja.

INOVATIVNOST

(Foto: ESB Professional/shutterstock.com)
Lafarge kuće predstavljaju zaokružen sistem izgradnje porodičnih objekata po principu ključ u ruke, kakav dosad nije postojao na srpskom tržištu, namenjen pre svega fizičkim licima koja žele da na najjednostavniji način dođu do svog doma.

Ustaljen i opšteprihvaćen način gradnje individualnih porodičnih domova u Srbiji do 2015. godine je, usled slabo regulisanih uslova gradnje u segmentu individualnog porodičnog stanovanja, omogućavao njen početak i završetak uz naknadnu legalizaciju. Donošenje nove regulative i najave poslednjeg ciklusa legalizacije, kao i uvođenje satelitskih snimaka, u velikoj meri je obeshrabrilo građane da kreću u gradnju novih objekata bez prethodne procedure, dozvola i slično. Sada prosečan građanin, prilikom gradnje kuće, mora proći kroz kompleksnu proceduru i imati znanje jednako profesionalnom investitoru, upuštajući se u mnogobrojne procese sa arhitektama, advokatima, izvođačkim firmama, majstorima, lokalnim samoupravama, sekretarijatima...

Kompanija Lafarge je svojim konceptom Lafarge kuće omogućila klijentima novu uslugu - kompletan "end-to-end" proces na tržištu individualne gradnje - od pronalaženja placeva, prostorno-programskih ananliza lokacija, projektovanja, ishodovanja dozvola, finansiranja i na kraju samog izvođenja radova.

Projekat je vođen kao startap kompanije i zasniva se na poslovnom modelu koji ne podrazumeva formiranje velikog organizama – preduzeća koje bi zapošljavalo sve neophodne struke i operativu, već na funkcionalnim partnerstvima nekoliko kompanija, pod kapom i garancijom brenda Lafarge. Kompanija na taj način obavlja funkciju integratora, okupljajući arhitektonske biroe, izvođače i konsultante oko ishodovanja dozvola, banke i sl, i preuzima odgovornost prema krajnjem klijentu, garantujući mu siguran završetak procesa.

Kupcima je u ponudi 9 tipskih objekata iz prve serije, i po dva iz druge i treće, ali se one mogu prilagoditi zahtevima bilo kog placa, te specifičnim željama i afinitetima klijenata.

Kroz jedinstveni koncept gradnje klijent dolazi do svog doma na jednostavan način, ne komplikovaniji nego što je proces kupovine stana. Zahvaljujući primeni tehnologije koja omogućava preciznost gradnje i kontrolisani kvalitet u fabričkim uslovima, do novog doma je moguće doći i za mesec dana od pribavljanja potrebnih dozvola, a kako bi obezbedili da što veći broj građana dođe do željenog doma, Lafarge je u saradnji sa Societe Generale bankom obezbedio i jedinstven bankarski proizvod za kijente – kredit za izgradnju kuće.

Preko posebne aplikacije kupci takođe, mogu pratiti i tok izgradnje i sve detalje u vezi sa progresom radova i kontrolom troškova na svom računaru ili mobilnom telefonu.

DRUŠTVENA KORISNOST

Lafarge kuće su pre svega komercijalni projekat sa ozbiljnim dodatim vrednostima za krajnje kupce, tržište građevine i društvo u celini.

Lafarge, kao primarno industrija građevinskog materijala, kroz koncept Lafarge kuća promoviše društveno odgovorno poslovanje i to:

- garantujući apsolutnu legalnost svih procesa, koja često izostaje u ovom segmentu građevinarstva;
- ekološki održive sisteme gradnje, koristeći suvu prefabrikovanu gradnju umesto spravljanja materijala na licu mesta, na taj način koristeći sve resurse optimalno u industrijskim uslovima;
- gradeći objekte visoke klase energetske efikasnosti (insistira se na najmanje B klasi energetske efikasnosti);
- integrišući uglavnom rešenja grejanja i klimatizacije koja koriste najnovije tehnologije sa visokim koeficijentom konverzije energije i iskorišćenosti;
- edukacijom fizičkih lica oko procesa i procedura za izgradnju sopstvenog doma, čak i onih koji neće graditi kuće Lafarge konceptom, budući da su sve informacije o procedurama i ishodovanju dozvola dostupne na sajtu

Ulaskom na tržište izgradnje porodičnih kuća, Lafarge je građanima Srbije ponudio mogućnost da na brz, efikasan i siguran način dođu do novog doma, a u benefite je uključena i mogućnost finansiranja (krediti za izgradnju), kao i obezbeđenje projektne dokumentacije i pribavljanje svih dozvola za izgradnju i upotrebu objekta.

Poslovni model zasnovan na funkcionalnim partnerstvima osim toga, angažuje i druge igrače na tržištu, upošljavajući pre svega građevinske firme. Kompanija zasad ima saradnju sa oko 6 partnera, a kako biznis bude rastao i njihov broj će se uvećavati.

Lokalna jedinica kompanije Lafarge u Srbiji na ovaj način je doprinela i stvaranju poslovnog ambijenta koji podstiče inovativnost i startap kulturu, budući da je kroz koncept Lafarge kuća jedan tradicionalan poslovni B2B model iznedrio jedan atipičan B2C model.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Kompanija Lafarge BFC bavi se proizvodnjom građevinskih materijala, pre svega cementa, betona i agregata, prisutna je na tržištu Srbije 16 godina, a beočinska fabrika cementa baštini tradiciju na ovim prostorijama dugu čak 179 godina.

Realizacijom koncepta izgradnje porodičnih kuća, kompanija je istupila iz uobičajenog core biznisa kroz startap model, ne ulažući u novi projekt velika sredstva i resurse, pre svega zahvaljujući poslovnom modelu baziranom na saradnji sa lokalnim parterima.

Koncept Lafarge kuće je nov i jedinstven na tržištu, a kompetitivnu prednost pruža mu sveobuhvatan pristup, budući da dosadašnje ponude u ovom segmentu daju samo parcijalne odgovore (deo usluga) na bolne tačke klijenata u vezi sa čitavim procesom izgradnje porodičnih kuća.

Kompetitivna prednost ogleda se i u činjenici što 90% klijenata koji su se obratili kompaniji, napominje da ovu vrstu i nivo usluge nemaju gde da adekvatno potraže.

Prema proračunima kompanije Lafarge, radi se o biznisu sa potencijalom od nekoliko miliona evra obrta na godišnjem nivou.

Cena izgradnje Lafarge kuća kreće se od 370 EUR/m2 pez PDV-a, u zavisnosti od nivoa opremanja. Dosad je izvedeno 11 nekomercijalnih i jedan komercijalni objekat, dok je nekoliko objekata u procesu projektovanja.

Ukoliko su Lafarge kuće Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na zvaničnom sajtu nagrade Aurea.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE