NavMenu

(NOMINACIJA ZA NAGRADU AUREA 2018): Lafarge - Lafarge kuće

Izvor: eKapija Sreda, 21.03.2018. 15:47
Komentari
Podeli
Kompanija Lafarge BFC Srbija pokrenula je jedinstveni koncept gradnje koji uključuje finansiranje i izgradnju Lafarge porodičnih kuća po sistemu "ključ u ruke", kao i pribavljanje svih potrebnih dozvola za izgradnju.

Lafarge kuće su ovim konceptom omogućile klijentima kompletan "end-to-end" proces, od pronalaženja placeva, prostorno-programskih analiza lokacija, projektovanja, ishodovanja dozvola i na kraju samog izvođenja, a u zavisnosti od tehnologije i specifičnih zahteva klijenta, do novog doma je moguće doći za 1-2 meseca od pribavljanja potrebnih dozvola u zavisnosti od toga da li je objekat tipski ili više kompleksnosti.

Novi poslovni model, vođen kao startap u okviru kompanije, podrazumeva funkcionalna partnerstva nekoliko kompanija pod kapom i garancijom snažnog brenda Lafarge, a sve u cilju pružanja kvalitetne usluge, pojednostavljenog procesa i veće sigurnosti za krajnjeg kupca.

Koncept je prvi put predočen tržištu u junu 2016. godine, kada je predstavljena linija kuća projektovanih sa namerom da ispitaju reakcije kupaca, dok je pun oblik i prodor, u formi startapa, napravljen u aprilu 2017.

Do sada je izvedeno 11 nekomercijalnih i jedan komercijalni objekat, a nekoliko objekata je u procesu projektovanja. Cena izgradnje Lafarge kuća kreće se od 370€/m2 bez PDV-a, u zavisnosti od nivoa opremanja.

INOVATIVNOST

(Foto: ESB Professional/shutterstock.com)
Lafarge kuće predstavljaju zaokružen sistem izgradnje porodičnih objekata po principu ključ u ruke, kakav dosad nije postojao na srpskom tržištu, namenjen pre svega fizičkim licima koja žele da na najjednostavniji način dođu do svog doma.

Ustaljen i opšteprihvaćen način gradnje individualnih porodičnih domova u Srbiji do 2015. godine je, usled slabo regulisanih uslova gradnje u segmentu individualnog porodičnog stanovanja, omogućavao njen početak i završetak uz naknadnu legalizaciju. Donošenje nove regulative i najave poslednjeg ciklusa legalizacije, kao i uvođenje satelitskih snimaka, u velikoj meri je obeshrabrilo građane da kreću u gradnju novih objekata bez prethodne procedure, dozvola i slično. Sada prosečan građanin, prilikom gradnje kuće, mora proći kroz kompleksnu proceduru i imati znanje jednako profesionalnom investitoru, upuštajući se u mnogobrojne procese sa arhitektama, advokatima, izvođačkim firmama, majstorima, lokalnim samoupravama, sekretarijatima...

Kompanija Lafarge je svojim konceptom Lafarge kuće omogućila klijentima novu uslugu - kompletan "end-to-end" proces na tržištu individualne gradnje - od pronalaženja placeva, prostorno-programskih ananliza lokacija, projektovanja, ishodovanja dozvola, finansiranja i na kraju samog izvođenja radova.

Projekat je vođen kao startap kompanije i zasniva se na poslovnom modelu koji ne podrazumeva formiranje velikog organizama – preduzeća koje bi zapošljavalo sve neophodne struke i operativu, već na funkcionalnim partnerstvima nekoliko kompanija, pod kapom i garancijom brenda Lafarge. Kompanija na taj način obavlja funkciju integratora, okupljajući arhitektonske biroe, izvođače i konsultante oko ishodovanja dozvola, banke i sl, i preuzima odgovornost prema krajnjem klijentu, garantujući mu siguran završetak procesa.

Kupcima je u ponudi 9 tipskih objekata iz prve serije, i po dva iz druge i treće, ali se one mogu prilagoditi zahtevima bilo kog placa, te specifičnim željama i afinitetima klijenata.

Kroz jedinstveni koncept gradnje klijent dolazi do svog doma na jednostavan način, ne komplikovaniji nego što je proces kupovine stana. Zahvaljujući primeni tehnologije koja omogućava preciznost gradnje i kontrolisani kvalitet u fabričkim uslovima, do novog doma je moguće doći i za mesec dana od pribavljanja potrebnih dozvola, a kako bi obezbedili da što veći broj građana dođe do željenog doma, Lafarge je u saradnji sa Societe Generale bankom obezbedio i jedinstven bankarski proizvod za kijente – kredit za izgradnju kuće.

Preko posebne aplikacije kupci takođe, mogu pratiti i tok izgradnje i sve detalje u vezi sa progresom radova i kontrolom troškova na svom računaru ili mobilnom telefonu.

DRUŠTVENA KORISNOST

Lafarge kuće su pre svega komercijalni projekat sa ozbiljnim dodatim vrednostima za krajnje kupce, tržište građevine i društvo u celini.

Lafarge, kao primarno industrija građevinskog materijala, kroz koncept Lafarge kuća promoviše društveno odgovorno poslovanje i to:

- garantujući apsolutnu legalnost svih procesa, koja često izostaje u ovom segmentu građevinarstva;
- ekološki održive sisteme gradnje, koristeći suvu prefabrikovanu gradnju umesto spravljanja materijala na licu mesta, na taj način koristeći sve resurse optimalno u industrijskim uslovima;
- gradeći objekte visoke klase energetske efikasnosti (insistira se na najmanje B klasi energetske efikasnosti);
- integrišući uglavnom rešenja grejanja i klimatizacije koja koriste najnovije tehnologije sa visokim koeficijentom konverzije energije i iskorišćenosti;
- edukacijom fizičkih lica oko procesa i procedura za izgradnju sopstvenog doma, čak i onih koji neće graditi kuće Lafarge konceptom, budući da su sve informacije o procedurama i ishodovanju dozvola dostupne na sajtu


Ulaskom na tržište izgradnje porodičnih kuća, Lafarge je građanima Srbije ponudio mogućnost da na brz, efikasan i siguran način dođu do novog doma, a u benefite je uključena i mogućnost finansiranja (krediti za izgradnju), kao i obezbeđenje projektne dokumentacije i pribavljanje svih dozvola za izgradnju i upotrebu objekta.

Poslovni model zasnovan na funkcionalnim partnerstvima osim toga, angažuje i druge igrače na tržištu, upošljavajući pre svega građevinske firme. Kompanija zasad ima saradnju sa oko 6 partnera, a kako biznis bude rastao i njihov broj će se uvećavati.

Lokalna jedinica kompanije Lafarge u Srbiji na ovaj način je doprinela i stvaranju poslovnog ambijenta koji podstiče inovativnost i startap kulturu, budući da je kroz koncept Lafarge kuća jedan tradicionalan poslovni B2B model iznedrio jedan atipičan B2C model.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Kompanija Lafarge BFC bavi se proizvodnjom građevinskih materijala, pre svega cementa, betona i agregata, prisutna je na tržištu Srbije 16 godina, a beočinska fabrika cementa baštini tradiciju na ovim prostorijama dugu čak 179 godina.

Realizacijom koncepta izgradnje porodičnih kuća, kompanija je istupila iz uobičajenog core biznisa kroz startap model, ne ulažući u novi projekt velika sredstva i resurse, pre svega zahvaljujući poslovnom modelu baziranom na saradnji sa lokalnim parterima.

Koncept Lafarge kuće je nov i jedinstven na tržištu, a kompetitivnu prednost pruža mu sveobuhvatan pristup, budući da dosadašnje ponude u ovom segmentu daju samo parcijalne odgovore (deo usluga) na bolne tačke klijenata u vezi sa čitavim procesom izgradnje porodičnih kuća.

Kompetitivna prednost ogleda se i u činjenici što 90% klijenata koji su se obratili kompaniji, napominje da ovu vrstu i nivo usluge nemaju gde da adekvatno potraže.

Prema proračunima kompanije Lafarge, radi se o biznisu sa potencijalom od nekoliko miliona evra obrta na godišnjem nivou.

Cena izgradnje Lafarge kuća kreće se od 370 EUR/m2 pez PDV-a, u zavisnosti od nivoa opremanja. Dosad je izvedeno 11 nekomercijalnih i jedan komercijalni objekat, dok je nekoliko objekata u procesu projektovanja.

Ukoliko su Lafarge kuće Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na zvaničnom sajtu nagrade Aurea.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.