Izvor: eKapija | Utorak, 13.03.2018.| 13:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

(NOMINACIJA ZA NAGRADU AUREA 2018): KOOZMETIK - Prirodna kozmetika

(Foto: Marija Strajnić)
Beogradsko preduzeće KOOZMETIK pokrenulo je domaći brend ručno rađene prirodne kozmetike, a za gotovo tri godine, stvorili su jedinstvene recepture za negu kose, lica, tela i oralnu higijenu, koje su našle svoje kupce širom sveta. Razvoj novih procedura i proizvoda nastavljen je i u 2017, kada su za specijalni proizvod Kapi za zube, dobili i patent Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, a pokrenut je i postupak sertifikacije za tržište EU.

Prvi tehnolozi KOOZMETIK kozmetike bili su iz inostranstva, a završni pečat jedinstvenim recepturama dale su osnivačice, Beograđanke Jovana Antić i Daniela Stanković.

Svi KOOZMETIK proizvodi se prave u njihovim prostorijama kod Bajlonijeve pijace na Dorćolu. Proizvode se od isključivo prirodnih sirovina, u malim serijama, što im omogućava da uvek imaju sveže preparate i da proizvodnju usklade sa prodajom. Prepoznatljivi su po minimalističkom pristupu i karakterističnom vizuelnom identitetu, a osim proizvodnje prirodne kozmetike u kompaniji insistiraju i na promovisanju zdravih navika, te razvijanju novog životnog pristupa inspirisanog prirodom, zbog čega su tokom 2017. pokrenuli i svojevrsni projekat RECYCLE POSITIVE ENERGY.

KOOZMETIK se već izdvojio kao jedna od vodećih kompanija za proizvodnju prirodne kozmetike na našem tržištu, a tokom 2017. godine krenuo je izvoz u Crnu Goru i potpisan je ugovor sa francuskom kompanijom Greezli. U planu je i izvoz na tržište SAD, te u skandinavske zemlje.

U 2017. godini proizveli su preko 30.000 proizvoda i ostvarili dobit od milion dinara, dok je vrednost prodaje iznosila 13 miliona dinara.

INOVATIVNOST

(Foto: ESB Professional/shutterstock.com)
Od ideje do pojavljivanja prvih proizvoda pod brendom KOOZMETIK na tržištu, prošlo je skoro dve godine, koliko su osnivačice istraživale recepture, testirale ih i pohađale kurseve i seminare o prirodnoj kozmetici, kako bi naučile celokupan proces i mogle da ga prate.

Domaćem tržištu ponudile su u oktobru 2015. godine prirodnu kozmetiku svetskog kvaliteta, u potpunosti proizvedenu u Srbiji.

U KOOZMETIK preparatima nema parabena, vazelina, petroleuma, veštačkih boja i mirisa, a obilno koriste više od 170 sirovina koje se dobijaju iz biljaka: ulja badema i lešnika, aloa veru, prirodni kolagen, ekstrakt maline, proteine iz pšenice, eterična ulja ruzmarina i limete, ekstrakte vanile, kokosa, dinje i još mnogo toga. Za razliku od drugih proizvoda na tržištu koji se deklarišu kao prirodna kozmetika, a koriste gotove baze u koje dodaju malo eteričnih ulja, KOOZMETIK prozvodi se od samog početka spravljaju u prostorijama kod Bajlonijeve pijace na Dorćolu: prirodni sastojci se kuvaju, kombinuju i mešaju po različitim recepturama, te pakuju, a sva proizvodnja obavlja se ručno.

Na svakom proizvodu transparentno pokazuju u kolikom procentu je prirodan, što je retkost i na stranom tržištu. Proizvodi koji sadrže vodu, naime, ne mogu biti 100% prirodni, već moraju imati 1% prirodnog konzervansa kako se ne bi kvarili, dok su proizvodi za čišćenje 89-91% prirodni. 100% prirodne su sve masti i ulja.

U proizvodnju je uključen tim različitih stručnjaka: farmaceuta, tehnologa, doktora, stomatologa, biologa, tehničara, kao i kreativnih profesionalaca koji rade na unapređenju dizajna i vizuelnog identiteta, razvoju brenda i marketingu. Kako ova tehnologija nije ranije bila zastupljena u Srbiji, prvi tehnolozi KOOZMETIKA bili su iz inostranstva - na početnim recepturama radili su tehnolozi iz Grčke, ali je finalni oblik dao tim stručnjaka beogradske kompanije, uključujući i Jovanu i Danielu.

Njih dve su i pronalazači specijalnog proizvoda Kapi za zube, za koji su krajem 2017. dobili formalni patent Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije (Glasnik intelektualne svojine 2017/12). Kapi za zube su namenjene opštoj oralnoj higijeni. Potpuno su prirodne, na bazi ulja kantariona, čajnog drveta, mente i lovora, služe za uklanjanje diskoloracije sa zuba nastale konzumiranjem prebojene hrane, pića i nikotina, održavanje higijene desni i usta, a dobre su i kod ublažavanja simptoma aftoznih promena.

Kompanija poseduje sve domaće sertifikate o kvalitetu proizvoda, a u finalnoj su fazi sertifikacije za izvoz i plasman na EU tržište, koja bi trebalo da bude završena do kraja marta.

KOOZMETIK proizvodi proizvode se u malim serijama, što im omogućava da uvek imaju sveže preparate i da proizvodnju usklade sa prodajom. U asortimanu su za sada 23 proizvoda: za negu kose, tela, lica i specijalni proizvodi, od kojih su 3 nova plasirana na tržište tokom 2017. godine.

DRUŠTVENA KORISNOST

Ideja kompanije KOOZMETIK je da se iskoriste potencijali prirode, a da se ista maksimalno zaštiti, pa se preparati proizvode po najvišim standardima za prirodnu kozmetiku i ne štete ljudskom organizmu. Uspešni su i u društveno odgovornom poslovanju i brinu o prirodnoj sredini kroz korišćenje reciklirane ambalaže, štednju energije, ručnu proizvodnju. Tako se u ambalaži za najveći broj proizvoda koristi reciklirani papir i staklo, prema standardima za prirodnu kozmetiku. Zbog toga ambalažu i uvoze, jer odgovarajuća ne postoji na našem tržištu. Osim toga, kako se ne bi pravio kompromis u kvalitetu, uvozi se i najveći broj sirovina.

Tri osnovna postulata koje KOOZMETIK nastoji da implementira u svoj brend su: minimalizam, holistički pristup i suština. Kozmetika koju prave je krajnje pojednostavljena u smislu broja proizvoda, dizajna i sastojaka budući da koncept nije samo proizvodnja ekskluzivne kozmetike, već i promovisanje zdravih navika i razvijanje novog životnog pristupa inspirisanog prirodom koja nam daje rešenje za sve - kako da budemo zdravi, srećni a onda i lepi. Zato se deklarišu i kao kozmetika sa stavom.

U tom cilju pokrenuli su i RECYCLE POSITIVE ENERGY, projekat koji je od kampanje za 2017. godinu postao i princip u razvoju biznisa. U startu zamišljen i kao primena održivog biznisa i modela poslovanja, podržan kreativnošcu, marketinškom i vizuelnom prepoznatljivosću, projekat je doprineo i promociji cele kompanije i učvršćivanju njenog poslovanja i profitabilnosti kroz stabilan rast proizvodnje i prodaje.

Kroz razradu projekta preduzeli su mnogo šire aktivnosti, a inspirisani idejom "Manje je više" postavili su model sasvim dovoljne održivosti.

U ekonomskom smislu to znači:
- Da ulažu onoliko koliko mogu
- Ne troše više nego što zarađuju
- Imaju pozitivan rezultat na svakoj poslovnoj aktivnosti/poslovnom projektu
- Planovi su napravljeni na osnovu prave tržišne potražnje
- Rastu polako i sigurno

Isti koncept primenili su i na zaštitu i brigu o prirodnoj sredini:
- Koriste reciklirane materijale
- Ne štete prirodi i koriste samo proizvode koje priroda daruje
- Ne testiraju proizvode na životinjama
- Poštuju i optimizuju upotrebu retkih resursa – vodu, gas, struju...

Marketinški nastupaju promišljeno i dugoročno
- Primenjuju strategiju diferencijacije
- Manje koriste self marketing, a više dele iskustva korisnika
- Rade na edukaciji o značaju prirodne kozmetike
- Dele dosta besplatnih uzoraka i promo materijala

U pogledu društvenog aspekta:
- Rade sa ljudima i za ljude
- Upošljavaju ljude umesto mašina (i starije i mlade)
- Učestvuju u mnogobrojnim socijalno odgovornim poduhvatima i inicijativama
- Plan je da aktiviraju mlade i decu ometenu u razvoju u kreativnim poduhvatima
- Brinu o starima i bolesnima, aktivni su u različitim humanitarnim događajima, doniraju i pružaju pomoć različitim ugroženim grupama
- Podržavaju kreativne pojedince, umetnike

Postignuti rezultati projekta su bolji od očekivanih. Prepoznatljivost brenda je povećana, otvorile su se nove mogućnosti poslovne saradnje, povećava se svest korisnika o značaju prirodnih proizvoda za zdravlje i gradi se odgovoran odnos prema prirodi.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
KOOZMETIK se na tržištu izdvojio po ručnoj proizvodnji prirodne kozmetike vrhunskog kvaliteta, kakva je nedostajala u Srbiji, te vizuelnom identitetu, pa je i po kvalitetu i dizajnu u rangu svetskih brendova.

U Srbiji se KOOZMETIK proizvodi mogu naći u pop-up šopu kompanije u TC Ušće, koncept radnjama Supermarket i Makadam u Beogradu, TC Mercator, drogerijama Lilly i DM, nekim apotekama poput Srbotrade i Prima i u 3 IDEA Organic prodavnice. Od prošle godine, na poziv Dufry kompanije prodaju se i u free šopu na Aerodromu Nikola Tesla, u okviru koga su jedina domaća kozmetika.

Rok trajanja svakog proizvoda beogradske kompanije zbog prirodnog sastava je godinu dana, zbog čega i nisu masovni brend, osim Kapi za zube, koje su i u cenovnoj kategoriji (500-800 dinara) pristupačnoj većini stanovništva, za raziliku od drugih proizvoda koji su ekskluzivniji. U 2018, kapi za zube prodavaće se i u svim apotekama (već su snabdeli veledrogerije). U kategoriji masproizvoda imaju još dva koje će izdvojiti u ovoj godini: dezodoranse i balzam za usne (100% prirodni).

Tokom 2017. godine kompanija je započela zvanični izvoz u Crnu Goru i potpisala ugovor sa francuskom kompanijom Greezli koja će biti zastupnik za Francusku i Švajcarsku. Izvoz će krenuti odmah po završetku procesa sertifikacije za EU, što se očekuje do kraja marta. U planu je i zvanično pokretanje izvoza u SAD, te skandinavske zemlje.

KOOZMETIK proizvodi se, inače, prodaju u celom svetu preko online šopa kompanije. Prva online kupovina zabeležena je iz Japana, a učestale narudžbine imaju i iz Australije, Kanade, Švedske...

Od osnivanja, KOOZMETIK se razvija sigurno i ostvarili su sve planirane razvojne faze i finansijske ciljeve. Dobit u 2017. godini iznosi milion dinara, dok je ostvarena vrednost prodaje 13 miliona dinara.

Za ovu godinu planiraju još bolje rezultate. Cene proizvoda na srpskom tržištu su prilagođene finansijskoj moći kupaca. Sa druge strane, proizvodi ovakvog kvaliteta i sastava na evropskom i svetskom tržištu koštaju 2-3 puta više, pa će po dobijanju sertifikata za izvoz u EU, cene na tom tržištu biti u rangu tamošnjih proizvođača prirodne kozmetike.

Konstantno ulažu u razvoj proizvodnje i brenda i do sada su investirali stotinak hiljada evra. KOOZMETIK zasada stalno zapošljava 5 ljudi, uz angažovanje dodatnog broja radnika kroz privremeno-povremene poslove kao konsultante i saradnike u proizvodnji i prodaji.

Ukoliko je prirodna kozmetika KOOZMETIK Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na zvaničnom sajtu nagrade Aurea.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE