NavMenu

Ruski Yandex u poseti Novom Sadu - Moguća izrada besplatne mobilne aplikacije mape grada

Izvor: eKapija Utorak, 13.03.2018. 12:23
Komentari
Podeli
Sa sastankaSa sastanka
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se danas sa delegacijom ruske IT kompanije Yandex koja je u Novi Sad došla u pratnji predstavnika Kabineta ministra bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije.

Yandex je ruska međunarodna korporacija specijalizovana, između ostalog, i za internet servise i proizvode. To je najveći pretraživač na ruskom internetu i upravlja sa oko 60% marketinškog dela u toj zemlji.

Na sastanku je razgovarano o mogućnosti saradnje kada je reč o izradi besplatne mobilne aplikacije mape grada namenjene građanima, ali i turistima. Mapa bi prikazivala podatke o javnom prevozu, saobraćaju, turističkim atrakcijama i to sa praktičnim informacijama o radnom vremenu kulturnih ustanova, ugostiteljskih objekata, najboljim rutama i tome slično.

S obzirom na to da Yandex planira poslovanje u Srbiji, ocenjeno je da Novi Sad ima veliki partnerski potencijal kao drugi po veličini grad i svojevrsan IT centar. Gradonačelnik Vučević zahvalio se Ministarstvu na korespondenciji naglasivši da je Grad posebno zainteresovan za saradnju u duhu savremenih tehnoloških rešenja.

On je takođe ocenio da bi tako moderan servis bio od velike koristi imajući u vidu da Novi Sad iduće godine postaje Omladinska prestonica Evrope, kao i Evropska prestonica kulture 2021. godine što će drastično uticati na ekspanziju turizma.


Vučević je naveo i da je dalje unapređivanje IT sektora važan deo strategije razvoja Novog Sada, i da ključnu ulogu u tom procesu ima sprega između nauke i privrede, odnosno strukovnih organizacija i lokalne samouprave. Kao izuzetno važan projekat na tom polju istaknuta je izgradnja Naučno-tehnološkog parka u sklopu novosadskog univerziteta.

Predstavnici kompanije Yandex podsetimo, nedavno su posetili i Beograd, dok je sa gradom Kragujevcom zaključen Memorandum o saradnji u oblasti izrade digitalnih navigacionih mapa za taksi, gradski prevoz i druge sisteme transporta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.