Izvor: eKapija | Utorak, 13.03.2018.| 12:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ruski Yandex u poseti Novom Sadu - Moguća izrada besplatne mobilne aplikacije mape grada

Sa sastanka
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se danas sa delegacijom ruske IT kompanije Yandex koja je u Novi Sad došla u pratnji predstavnika Kabineta ministra bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije.

Yandex je ruska međunarodna korporacija specijalizovana, između ostalog, i za internet servise i proizvode. To je najveći pretraživač na ruskom internetu i upravlja sa oko 60% marketinškog dela u toj zemlji.

Na sastanku je razgovarano o mogućnosti saradnje kada je reč o izradi besplatne mobilne aplikacije mape grada namenjene građanima, ali i turistima. Mapa bi prikazivala podatke o javnom prevozu, saobraćaju, turističkim atrakcijama i to sa praktičnim informacijama o radnom vremenu kulturnih ustanova, ugostiteljskih objekata, najboljim rutama i tome slično.

S obzirom na to da Yandex planira poslovanje u Srbiji, ocenjeno je da Novi Sad ima veliki partnerski potencijal kao drugi po veličini grad i svojevrsan IT centar. Gradonačelnik Vučević zahvalio se Ministarstvu na korespondenciji naglasivši da je Grad posebno zainteresovan za saradnju u duhu savremenih tehnoloških rešenja.

On je takođe ocenio da bi tako moderan servis bio od velike koristi imajući u vidu da Novi Sad iduće godine postaje Omladinska prestonica Evrope, kao i Evropska prestonica kulture 2021. godine što će drastično uticati na ekspanziju turizma.

Vučević je naveo i da je dalje unapređivanje IT sektora važan deo strategije razvoja Novog Sada, i da ključnu ulogu u tom procesu ima sprega između nauke i privrede, odnosno strukovnih organizacija i lokalne samouprave. Kao izuzetno važan projekat na tom polju istaknuta je izgradnja Naučno-tehnološkog parka u sklopu novosadskog univerziteta.

Predstavnici kompanije Yandex podsetimo, nedavno su posetili i Beograd, dok je sa gradom Kragujevcom zaključen Memorandum o saradnji u oblasti izrade digitalnih navigacionih mapa za taksi, gradski prevoz i druge sisteme transporta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.