Izvor: Novosti | Utorak, 13.03.2018.| 15:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi Sad usvojio plan unapređenja agrara - Stručna pomoć poljoprivrednicima u korišćenju podsticajnih domaćih i EU fondova

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Moderna razvijena poljoprivreda u kojoj se primenjuju nove tehnologije uz najvišu zaštitu životne sredine, i ostvaruje veća proizvodnja i prihodi proizvođača, osnovni su ciljevi Grada Novog Sada u toj oblasti u narednih pet godina. Dostizanje standarda kvaliteta i zdravstvene bezbednosti proizvoda takođe su bitni ciljevi navedeni u Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja od 2018. do 2022, koju je usvojila Skupština grada na prošloj sednici.

- Da bismo postigli visoke prinose i kvalitet proizvoda, moramo u prvom redu da investiramo u znanje proizvođača i da uvodimo nove tehnologije. Uz to je neophodno koristiti opremu i mehanizaciju koje značajno povećavaju produktivnost - ističe za Novosti Milorad Radojević, član Gradskog veća zadužen za privredu.

On naglašava da Grad ima plan i pripremljene mere koje će omogućiti poljoprivrednicima da što bolje koriste prednosti savremenih dostignuća u agraru, kao i finansijskih podsticaja iz domaćih izvora i EU fondova za ruralni razvoj (IPARD).

- Na lokalnom nivou ne treba da kopiramo mere podrške poljoprivredi koje primenjuju Republika i Pokrajina, nego moramo da uvodimo nove, kako bismo njima obuhvatili što više proizvođača i na najefikasniji način im pomogli da koriste sredstva domaćih i IPARD fondova.

Razvoj sela

Strategijom je predviđeno značajno poboljšanje kvaliteta života i rada u selima, tako što će Grad unapređivati ruralnu infrastrukturu, naročito onog dela koji nije u nadležnosti pokrajnskih i republičkih organa.

Radojević naglašava da će Grad obezbediti stručnjake koji će u mesnim zajednicama obučavati poljoprivrednike kako da popune obrasce za učestvovanje na određenim konkursima za finansijsku podršku i davati im druge potrebne savete.

- Ta pomoć će nam biti od velike koristi, jer su te procedure veoma komplikovane i većina nas poljoprivrednika nema baš dovoljno znanja da ih ispunjava onako kako treba. Mnogi zbog toga već u startu odustaju od namere da traže kredite ili podsticaje od države - kaže Novostima Đorđe Dunđerski, poljoprivredni proizvođač iz Budisave.

On napominje da do sada nije aplicirao na konkursima za nabavku mehanizacije uz podršku Pokrajine ili Republike, ali bi, kao i mnogi drugi poljoprivrednici u selu, to učinio ukoliko dobije pravi savet i precizna uputstva. Tako će, kako dodaje, biti siguran da će dobijena sredstva moći da iskoristi i vrati po propisanim uslovima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.