Izvor: eKapija | Ponedeljak, 12.03.2018.| 12:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uloga osiguranja u pametnim poslovnim odlukama

Pre pet godina centralnu Evropu pogodio je talas velikih poplava, a šteta po imovinu merila se desetinama milijardi evra. Dobar deo pokriven je iz fondova osiguravajućih kuća, koje su na ime odštete isplatile privredi i građanima čak 57 milrd EUR. Godinu dana nakon toga, Srbiju su zadesile najveće poplave u poslednjih 100 godina. Imovina građana, državnih i privatnih preduzeća pretrpela je znatna oštećenja, a ukupna procenjena šteta koju su izazvale majske poplave iznosila je 1,5 mlrd EUR. Ugroženo je poslovanje skoro 12.000 preduzeća i oko 26.000 preduzetničkih radnji. Osiguravajuće kuće isplatile su 36 mil EUR, odnosno 2,4% od ukupno procenjene štete. Osim što još jednom dokazuje da je osiguranje razvijenije u zemljama Centralne i Zapadne Evrope nego u Srbiji, ovo poređenje realno oslikava i stanje svesti kako građana, tako i donosilaca odluka u privredi o važnosti osiguranja.

U vreme kada nepredvidivost klimatskih promena predstavlja veliki rizik po poslovanje i kada izloženost vašeg biznisa drugim rizicima poput požara, krađa, uništenja imovine raste, osiguranje se nameće kao jedna od nezaobilaznih pametnih poslovnih odluka.

Bez obzira na to li ste vlasnik preduzetničke radnje ili vodite firmu od nekoliko desetina, stotina, pa i hiljada ljudi, dobro je da znate da polisa osiguranja ne može da spreči požar, zaustavi poplavu i obezbedi zaštitu od rizika kojima je vaš posao izložen. To nije realno, ali moguće je i garantovano da ćete uz polisu osiguranja imovine Wiener Städtische osiguranja dobiti finansijska sredstva onda kada vam je to najpotrebnije.

- Brzo i efikasno nadoknadićemo štetu na osiguranoj imovini, što će vam obezbediti da nastavite da radite i ne ugrozite realizaciju poslovnih planova. Dugačka je lista onoga što možete osigurati od kancelarija, pokretne tehnike, mašina, ugostiteljskih i objekata trgovinske delatnosti, računara, robe, zaliha, stakala... Polisa pokriva mnogobrojne rizike - požar, udar groma, eksplozija, oluja, grad, poplava, bujica, klizište, odron, zemljotres, provalna krađa... - navode u Wiener Städtische osiguranju.

Imovina čini sastavni deo biznisa, dok ključnu kariku uspešnog poslovanja predstavljaju zaposleni. Rezultati u velikoj meri zavise od tima i pojedinaca. Zadovoljan zaposleni je istovremeno efikasan i lojalan svom poslodavcu. Oni su najbolji ambasadori brenda za koji rade. Unapredite lojalnost i pokažite dodatnu brigu za svoje zaposlene. Tako ćete ih podstaći i obezbediti dugoročan rast svog poslovanja. U Wiener Städtische osiguranju na raspolaganju je više mogućnosti namenjenih zaposlenima: dobrovoljno zdravstveno osiguranje kojim ćete članovima svog tima i njihovim porodicama obezbediti kvalitetnu i efikasnu medicinsku uslugu, osiguranje od nezgode i putno osiguranje – efikasan vid medicinske, putne i pravne pomoći na službenim putovanjima.

Treći stub uspešnog poslovanje jeste odgovornost. To je vrednost na kojoj počiva savremeni svet. Bez obzira koliko se trudite da kontrolišete sve što se događa, greške u poslovanju se događaju, a sve što radite ili ne učinite može da ostavi posledice na druge. Učinjeni propusti prilikom obavljanja delatnosti mogu imati posledice po treća lica i njihovu imovinu, što će im dati osnov i zakonsko pravo da zahtevaju odštetu. Odštetni zahtevi mogu biti veoma visoki i naneti značajnu materijalnu štetu. Uz to, njihovo rešavanje može oduzeti dragoceno vreme i energiju.

Osiguranjem je pokrivena i odgovornost za prouzrokovanu štetu ako je nastala iz delatnosti, iz posedovanja stvari i pravnog odnosa. Takođe, polisom osiguranja može biti obuhvaćena i odgovornost za proizvode ili usluge koje nudite. Ako je njhovo korišćenje ili posedovanje proizvoda ili usluge sa nedostatkom, izazvalo opasnost koja je dovela do štete, vaša odgovornost može biti dovedena u pitanje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.