Izvor: Agromedia | Ponedeljak, 12.03.2018.| 15:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpsko slatko dobilo kartu za Kinu - Firma Vrtlari u Subotici proizvodi sokove, džemove, ajvar...

Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Slatko od dunja i višanja, vrhunski džemovi, kao i blagi i ljuti domaći sok od paradajza i ajvar, proizvodi su firme Vrtlari koji bi uskoro mogli da se nađu u ponudi i na kineskom tržištu.

Porodična firma Vrtlari je pre desetak godina osnovana kao malo porodično poljoprivredno gazdinstvo koje se bavilo proizvodnjom paradajza i paprike. Sa dugogodišnjim iskustvom u tradicionalnoj proizvodnji voća i povrća, proširili su proizvodnju i preradu proizvoda sa plantaža.

- Bavimo se pre svega proizvodnjom voća i povrća. Pre dve godine smo se izbrendirali i ušli u projekat malog proizvodnog pogona koji će se baviti preradom istog tog voća i povrća, tako da sada predstavljamo sokove od paradajza, ljuti i blagi, sa celerom, ajvar od pečene paprike, pekmeze i džemove od šljiva, kajsija, maline, smokve, slatko dunja sa orasima, od višanja i sve ono što proizvodimo u toku godine - kaže Branislav Sekulić.

Glavni cilj firme Vrtlari je da sačuva boju, ukus i miris zdravog proizvoda.

- Mi često kažemo da prirodu pakujemo u tegle, naš slogan jeste "Sa plantaže na stalaže" - kaže Sekulić.

Priroda ovako spakovana u tegli oduševila je i Kineze.

(Foto: Christian Jung/shutterstock.com)
- Bili smo nedavno na velikom kineskom samitu u Budimpešti gde se jedna kineska kompanija, koja ima 21 restoran u Šangaju zainteresovala za naše slatko od šumskog voća, dunja sa orasima i višanja i ajvar. To je nešto što tamo nema, oni su prepoznali naš premium kvalitet i nadamo se da će posle kineske Nove godine koja se upravo dešava, Vrtlari krenuti u Kinu - objašnjava Sekulić.

Na pitanje koliko je teško održati jednu ovakvu proizvodnju, odgovara da "sve što se radi sa ljubavlju i pažnjom ne može da propadne". Tako je i nastao brend "Kiselo i slatko".

- To je brend prirodnih sokova, pravimo ih od 100% ceđenog voća bez šećera, konzervansa, aditiva, veštačkih aroma i vode. Karakteristično za naše sokove je da su sto posto ono što piše na etiketi. Naša višnja je 100% višnja, jagoda je sok jagode bez dodatih drugih sokova i aroma. Po tome se izdvajamo od konkurencije - kažu u ovom preduzeću.

Proizvodni pogon ove firme je smešten u Subotici, a voće za sokove kupuju od lokalnih voćara.

- Tehnologija proizvodnje je krajnje prosta. Mi nismo izmislili ništa novo, sok dobijamo u zavisnosti od voća koje radimo, pasiranjem ili ceđenjem, nakon toga radi dugotrajnosti pasterizujemo sok, takav se puni u ambalažu i to je to.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.