Izvor: Politika | Ponedeljak, 12.03.2018.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Odložena primena Pravilnika o deklarisanju i reklamiranju hrane - Novi rok 1. januar 2019.

(Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je pre nekoliko dana izmene Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, a jedna od novina je još jedno odlaganje primene ovih propisa, piše Politika. Kako je navedeno, novi rok za uvođenje novina u deklarisanju hrane je 31. decembar, a stručnjaci kažu da je ovo još jedno nepotrebno odlaganje, budući da se u EU ovi propisi već uveliko sprovode.

- Obaveza da na svojim proizvodima navedu sve informacije koje mogu da utiču na naše zdravlje odložena je za dodatnih šest mesec. Potrebno je što pre uvesti nutritivne tablice na proizvode, jer je to jedini način da svako od nas zna koliko je zdrava, odnosno nezdrava neka namirnica - kaže Danica Zarić iz IHIC Nutricionizma.

Ona objašnjava da su to sve važni podaci, pogotovu ako uzmemo u obzir da u Srbiji ima sve više gojaznih, dijabetičara i ljudi sa kardiovaskularnim problemima.

- Kada se svi neophodni podaci nalaze na ambalaži, onda kupac koji ima povišen pritisak traži krekere sa manje soli, ko ko je sklon gojenju traži namirnice sa manje masti i šećera - objašnjava ona i dodaje da ćemo do 1. januara sledeće godine ove informacije dobijati samo od proizvođača koji žele da ih podele sa nama.

Izmene Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane pogledajte u pdf fajlu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.