Izvor: Blic | Subota, 10.03.2018.| 11:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dobit Prvog partizana iz Užica 6 mil EUR u 2017. - Smanjen izvoz u Ameriku

Ilustracija (Foto: konecny/shutterstock.com)
Fabrika namenske industrije iz Užica, koja komercijalnu municiju prodaje u više od 100 država sveta, prošle godine manje je od planiranog izvezla na jedno od svojih najvećih tržišta.

U svakoj od zemalja, kaže generalni direktor Prvog partizana Dobrosav Andrić, dešavaju se određene promene na tržištu, a uslovljavaju ih vlade i politike, piše Blic.

- Tipičan primer je Amerika, gde je prošle godine malo došlo do smanjenja izvoza izborom Trampa za predsednika i formiranjem nove administracije. Nisu oni promenili odnos prema naoružanju, ali kupci promene filozofiju - izjavio je Dobrosav Andrić.

On kaže da je kompanija prošle godine ostvarila dobru dobit od oko 6 mil EUR, ali da je plan bio nešto veći.

- Kada pogledam vrednost realizacije izvoza, a ona je 80 mil USD, mi smo plan ispunili, međutim, ako to izrazimo u dinarima, to je nešto manje od plana. Prvi partizan većim delom radi na dolarskom području. Prošle godine smo imali strahovit pad dolara, pa je njegova konačna vrednost bila na nivou prosečnih 102 dinara, a to znači da je po svakom prilivu ostvareno 16 dinara manje - kaže Andić, najavljujući početak gradnje nove fabrike u naselju Dautovac kod Užica.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.