Izvor: Beta | Subota, 10.03.2018.| 10:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Suficit budžeta Srbije u januaru 22 milijarde dinara

Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Suficit budžeta Srbije u januaru ove godine je iznosio 22,1 milijardi dinara, jer su prihodi bili 86,6 milijardi, a rashodi 64,5 mlijardi dinara, objavilo je u petak (9. marta 2018. godine) Ministarstvo finansija.

Poreski prihodi su bili 77,7 milijardi dinara, a najveći deo je po osnovu uplate PDV od 32,7 milijardi dinara i akciza od 31,4 milijardi dinara.

Prihod od PDV u januaru je visok, jer se tada plaćaju obaveze za prethodna tri meseca, uključujući i decembar koji karakteriše visoka potrošnja.

Dobrom ostvarenju prihoda od akciza najviše je doprinelo formiranje zaliha akciznih proizvoda, što je karakteristično za period pre stupanja na snagu novih iznosa akciza, a u najvećoj meri odnosi se na duvanske proizvode.

Neporeski prihodi su bili 8,5 milijardi dinara, a donacije 300 miliona dinara.

Rashodi za zaposlene iznosili su 21,3 milijardi dinara, a transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, Fond SOVO) 10,9 milijardi dinara.

Uobičajeno je da su početkom godine ukupni rashodi niži od mesečnog proseka s obzirom na manji broj radnih dana i tek započete procedure javnih nabavki.

Na nivou opšte države u januaru je zabeležen fiskalni suficit od 18,7 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit od 22,5 milijardi dinara.

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) u januaru iznosio je 2,7 milijardi dinara, a AP Vojvodina je imala suficit od jedne milijarde dinara.

Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su ukupno u deficitu od 8,4 milijardi dinara.

Fond PIO trenutno beleži deficit od 7,4 milijardi dinara, a RFZO deficit od 1,2 milijardi dinara, koji su finansirani sredstvima prenetim iz prethodne godine.

Nacionalna služba za zapošljavanje i Fond SOVO su ostvarili blage suficite.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije su u suficitu od 1,4 milijarde dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.