NavMenu

Zaječar planira gradnju privredne zone Zapad i novih stambenih naselja - Gamzigradska banja dobija hotelski kompleks

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.03.2018. 14:16
Komentari
Podeli
Opština ZaječarOpština Zaječar
Zaječarci bi uskoro mogli da se nadaju novim investitorima i otvaranju novih fabrika, koje će doneti i nova zapošljavanja, pošto Gradska uprava priprema projekat gradnje privredne zone Zapad. U planu je i rekonstrukcija državnih puteva koji prolaze kroz grad, a među kapitalnim projektima najavljenim za ovu godinu nalazi se i obnova zdravstvenih i školskih ustanova.

U lokalnom budžetu za 2018. godinu planirana su i sredstva za prvu fazu izgradnje Muzeja roka i za uređenje prostora za održavanje Gitarijade, kao i za prvu fazu gradnje kampa na Kraljevici. Gradska uprava za ovu godinu planira i uređenje kompleksa vašarišta, poligona auto škole i parkinga za teretna vozila.

U razgovoru za eKapiju, predstavnici lokalne samouprave ističu da je ovo tek deo planiranih investicija i da bi tokom 2018. i 2019. godine trebalo da budu izgrađena i dva nova stambena naselja u Zaječaru, novi most preko Timoka, i Vizitorski centar na arheološkom lokalitetu Felix Romuliana, koji se finansira iz IPA fondova.

Projekat privredne zone Zapad u Zaječaru obuhvata površinu od 94 hektara na području uz državni put drugog A reda broj 165. U izradi je Plan detaljne regulacije ovog područja, za koji je lokalnim bužetom predviđeno oko 4,4 miliona dinara, čiji je cilj obezbeđenje uslova za izgradnju i opremanje prostora neophodnom saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom. Prema Generalnom urbanističkom planu na lokaciji buduće Privredne zone je i radna zona, koja podrazumeva skladišta, laku proizvodnju, radionice, trgovine, objekte od javnog značaja i poslovne centre sa stanovanjem.

- Izgradnjom privredne zone Zapad potencijalni investitori će dobiti sve neophodne uslove za pokretanje proizvodnje, a kako bi izašla u susret potencijalnim ulagačima Gradska uprava je stvorila uslove za izdavanje svih neophodnih dozvola i saglasnosti u roku od samo nekoliko dana nakon podnošenja potrebne dokumentacije - navode iz lokalne samouprave Zaječara za eKapiju.

Pored privredne zone, jedan od prioriteta Zaječara je i rekonstrukcija državnih puteva koji prolaze kroz grad, jer su u pitanju veoma važne saobraćajnice. Projektom su obuhvaćene četiri velike ulice koje povezuju ulazak u Zaječar iz pravca Negotina sa ulaskom iz pravca Niša, i sa zaobilaznicom za teretni sabraćaj. Planirana je rekonstrukcija kako samih ulica, tako i prateće kanalizacione infrastrukture, a predviđena je i obnova lokalnih i državnih putnih pravaca prema zaječarskim selima.

Muzej rokenrola i Vizitorski centar dovode nove turiste u Zaječar

Veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva u Zaječar privlači Gitarijada, međunarodni festival neafirmisanih rok bendova koji je do sada održan više od 50 puta. Ovaj festival spada u red najznačajnijih muzičkih događaja u Srbiji i regionu, pa je zato Gradska uprava odlučila da izgradi Festivalski kompleks, kako bi kvalitet Gitarijade podigla na još viši nivo.

Sa jedne od prethodnih GitarijadaSa jedne od prethodnih Gitarijada
- Planirano je da kompleks bude sagrađen u park šumi Kraljevica, gde postoje idealni uslovi za izgradnju potrebne infrastrukture i objekata za održavanje koncerata, a samim tim i za bezbedan i kvalitetan provod više desetina hiljada posetilaca. Procenjena vrednost investicije je oko 30 miliona dinara, a ove godine je iz budžeta Zaječara planirano 3 miliona dinara za izradu projektno tehničke dokumentacije - ističu iz lokalne samouprave.

Na istoj lokaciji u planu je i izgradnja Rokenrol muzeja i bungalov naselja za smeštaj učesnika Gitarijade. Objekat muzeja imaće 1.000 m2 i nalaziće se na blagom uzvišenju u odnosu na zonu održavanja muzičkog festivala. Svojom tematikom i arhitektonskim oblikom predstavljaće dominantnu i prepoznatljivu tačku čitavog kompleksa. Procenjena vrednost investicije je 48 miliona dinara, a nešto manje od 5 miliona dinara je predviđeno ovogodišnjim budžetom grada za izradu projektno tehničke dokumentacije.

Lokalna samouprava kao jedan od najvećih turističkih aduta Zaječara ističe i arheološki lokalitet Felix Romuliana. Podsećaju da je u konzervaciju i rekonstrukciju Carske palate država u poslednjih desetak godina uložila više od 100 miliona dinara, a Felix Romulianu je tokom 2017. godine posetilo 50.000 turista. Sadašnji lokalitet nema poseban prostor za posetioce, a ispred arheološkog nalazišta se nalazi parking odakle posetioce preuzimaju vodiči i predstavljaju im objekte i samo nalazište.

- Projektom izgradnje Vizitorskog centra želimo da poboljšamo turističku infrastrukturu i kvalitet ponude ovog izuzetnog arheološkog lokaliteta. Kompleks će imati centar za posetioce, istraživački centar, kao i smeštajni deo za istraživače. Ukupna površina Vizitorskog centra sa svim sadržajima iznosiće nešto više od 1.500 m2, a vrednost prve faze projekta, koji se finansira iz IPA fondova, je 3,2 mil EUR - navode iz Grada Zaječara.

Nova karting staza na Kraljevici


Park šuma Kraljevica veoma je popularna među Zaječarcima koji se na ovom izletištu bave raznim sportovima i rekreacijom. Kako kažu iz gradske uprave, ambijent i kvalitet sportskih borilišta je na vrhunskom nivou, a u narednom periodu biće dopunjen još jednim atraktivnim sadržajem - karting stazom.

- Projektna dokumentacija je pripremljena, a vrednost investicije je oko 100 miliona dinara. Planirano je da se i ovaj projekat realizuje u formi javno-privatnog partnerstva - ističu sagovornici eKapije i dodaju da će nedaleko od karting staze biti izgrađen i poligon za polaganje vozačkog ispita.

Takođe, na površini od 7 hektara predviđeno je uređenje prostora za održavanje vašara i sličnih manifestacija, sa pratećim sadržajima i parkiralištem za kamione i automobile. Procenjena vrednost ove investicije je oko 200 miliona dinara, a u toku je priprema projektne dokumentacije.


U planu gradnja novog Doma zdravlja i mosta preko Timoka


Među projektima koji su još u fazi pripreme ili izrade projektne dokumentacije nalaze se adaptacija i dogradnja zdravstvene stanice u naselju Kotlujevac, izgradnja novog Doma zdravlja, kao i hotelskog kompleksa u Gamzigradskoj banji, na samoj obali Crnog Timoka, na površini od 1,87 hektara. Procenjena vrednost ove investicije je 2,5 mil EUR i projektom je planirano javno-privatno partnerstvo.

Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)Ilustracija
- Realizacijom projekta Adaptacije i dogradnje postojeće zdravstvene stanice u Kotlujevcu, najvećem naselju u Zaječaru sa više od 17 hiljada ljudi, biće značajno unapređena zdravstvena zaštita stanovnika ovog naselja. Dokumentacija je u fazi izrade glavnog projekta, kojim će biti proračunata i ukupna vrednost radova - navode iz Gradske uprave.

U sektoru zdravstva Zaječar planira i izgradnju novog doma zdravlja, pošto se ispostavilo da postojeći objekat, izgrađen početkom osamdesetih godina prošlog veka, a u koji u međuvremenu nije bilo značajnih ulaganja, nije moguće rekonstruisati i adaptirati. Neophodna su i ulaganja u zaječarski Zdravstveni centar, za čiju je rekonstrukciju u toku ove i naredne godine budžetom planirano 629 miliona dinara.

- U Kotlujevcu je planirana i gradnja još jednog mosta preko reke Timok koji će povezati ovo naselje sa naseljem Podliv. Izgradnja novog mosta omogućiće i mnogo rasterećeniji saobraćaj i bolju vezu sa privrednom zonom, a projekat, čija je dokumentacija u fazi pripreme, obuhvata i izradu pristupnih saobraćajnica - ističu gradski zvaničnici.

Nedaleko od novog mosta Zaječar planira izgradnju stambenog naselja u okviru najavljenog državnog projekta jeftinih stanova. Takođe, trebalo bi da bude izgrađeno i još jedno naselje koje će biti namenjeno socijalno ugroženim licima.

- U pitanju je 26 montažnih kuća površine od 28 do 62 m2 koje će biti izgrađene u ulici Timočki kej na parcelama koje su u vlasništvu Gradske uprave Zaječar. Ovaj projekat obuhvata i uređenje zelenih površina, javnu rasvetu i pristupne saobraćajnice. Projektna dokumentacija je u fazi pripreme, a procenjena vrednost radova iznosi 50 milona dinara - navode iz zaječarske gradske uprave.

Dodaju da se značajna pažnja posvećuje i adaptaciji i rekonstrukciji osnovnih i srednjih škola, pa je tako potpuna rekonstrukcija OŠ Ljubica Radosavljević Nada u naselju Vlačić već počela, a u planu je i rekonstrukcija OŠ Hajduk Veljko u naselju Kotlujevac, u koju će biti uloženo 100 miliona dinara.

Marko Andrejić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.