Izvor: eKapija | Petak, 09.03.2018.| 14:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uz pomoć elektronske prijave registrovan stoti preduzetnik u APR-u

(Foto: Saklakova/shutterstock.com)
Uroš Mijatović iz Krupnja je stoti preduzetnik koji je registrovao svoju firmu uz pomoć elektronski podnete prijave u Agenciji za privredne registre (APR).

Podsećamo, u Agenciji za privredne registre je od 1. januara uvedena nova, digitalna usluga- elektronska registracija preduzetnika.

Da bi podneo e- prijavu preko aplikacije APR-a, podnosilac prijave mora imati elektronski potpis, kao i čitač smart kartice ili USB token. Pošto se i naknada za ovu vrstu registracije plaća isključivo elektronski, podnosilac prijave mora biti u mogućnosti da plaćanje izvrši uz pomoć visa ili master platne kartice.

I prilikom podnošenja e- prijave, kao i u slučaju "papirne" registracione prijave, korisnici imaju sve prednosti koje im pruža jednošalterski sistem registracije. Popunjavanjem neophodnih podataka u aplikaciji istovremeno se podnosi i prijava za paušalno oporezivanje, PDV evidentiranje, kao i obaveštenje Poreskoj upravi o isplaćivanju lične zarade. Uz to, unosom podataka za PIO fond korisnik se prijavljuje i Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

U prva dva meseca ove godine, osnovano je 1.492 privredna društva, za 12% više nego u istom periodu 2017, kao i 4.996 preduzetnika, za 14% više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.