Izvor: RTV | Petak, 09.03.2018.| 10:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stabilizovana proizvodnja u Rudniku Kovin - Počeo izvoz u BiH, čeka se nova privatizacija

(Foto: ArturNyk/shutterstock)
Rudnik Kovin koji se bavi podvodnom eksploatacijom uglja oporavio se od neuspešne privatizacije. Proizvodnja je stabilizovana, počeo je izvoz u susednu Bosnu i Hercegovinu, pa se osim tekućih obaveza servisiraju i stari dugovi.

Preduzeće posluje bez državnih subvencija i spremno čeka novu prodaju.

Rudnik Kovin je 2007. godine, kao i još deset preduzeća u Srbiji, bio prodat bugarskom biznismenu Hristu Kovačkom. Kada je država tri godine kasnije poništila prodaju, kovinskom rudniku su ostali dugovi.

U poslednjih nekoliko godina preduzeće se oporavilo od posledica prve privatizacije.

- Do raskida privatizacije dolazi 2010, i od tada se borimo i poslujemo na tržištu. Imali smo neka nasleđena dugovanja i sada saniramo te dugove. Isplaćujemo sve takse, doprinose i plate - kaže Igor Bobić, generalni direktor Rudnika Kovin.

Rudnik Kovin radi bez zaliha, jer svih 230.000 tona godišnje proizvodnje uspe da proda.

- Deo proizvodnje je usmeren ka stanovništvu za grejanje, a veliki deo toga ide ka industriji. Prodajemo ugalj ciglanama, cementarama i sličnim firmama - kaže Bobić.

Počeo je i izvoz u susednu Bosnu i Hercegovinu.

Trenutni većinski vlasnik kovinskog rudnika je Vlada Srbije, ali ovo javno preduzeće ne dobija državne subvencije.

Rudnik Kovin čeka novu privatizaciju, a budući kupac imaće mogućnost da investira u razvoj, jer uz Dunav kraj Kovina leži više od 200 miliona tona lignita, a nalazište je do sada samo okrznuto, jer je od početka eksploatacije 1995. iskopano svega 4,5 miliona tona.

Prvobitno je tu bila planirana izgradnja termoelektrane, ali su ti planovi zaboravljeni zbog raspada Jugoslavije i sankcija koji su usledili.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.