NavMenu

Vozači GSP Beograd na dopunskoj nastavi o bezbednoj i eko-vožnji

Izvor: Novosti Petak, 09.03.2018. 10:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Čelnici Gradskog saobraćajnog preduzeća šalju vozače na dodatnu obuku. Reč je o unapređenju rada kako bi se, pre svega, smanjila potrošnja goriva i produžio vek vitalnih delova na vozilima, poput menjača. Oko 300 šofera pohađaće kurs bezbedne i eko-vožnje, a oni koji u prvom krugu ne pokažu napredak, ponovo će ići na časove.

GSP Beograd raspisao je javnu nabavku za obuku vozača autobusa za bezbednu i eko-vožnju, a ko će ih podučavati znaće se posle 20. marta, kada će ponude biti otvorene.

- Ideja je da se kandidatima predstave najnovija saznanja i dostignuća iz oblasti bezbedne i eko-vožnje, ali i rezultat njihove primene u praksi - navodi se u tekstu konkursa. - To dovodi do smanjenja troškova u pogledu potrošnje goriva, habanja vitalnih delova i sklopova, u cilju produženja radnog veka vozila.

Obuka će se sastojati od teorijskog, praktičnog i kontrolnog dela, a obavljaće se u pogonima Karaburma, Kosmaj, Novi Beograd i Zemun.

- Praktični i kontrolni deo obuke podrazumevao bi praćenje parametara rada svih tipova menjača kojima raspolaže GSP, ali i upotrebu usporača prilikom kočenja, kontrolu vožnje pod konstantnim gasom, optimalno ubrzavanje i usporavanje vozila, poštovanje saobraćajne signalizacije i dozvoljene brzine kretanja...


Instruktori su u obavezi da svakog vozača isprate od početka do kraja i da u vidu pisanog izveštaja dostave sve praćene parametre sa početne i kontrolne vožnje vozača koji je na obuci. Jedan od obaveznih pokazatelja uspešno sprovedene obuke je smanjenje potrošnje goriva, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Posle uspešno sprovedene obuke rad vozača će se pratiti i kontrolisati mesec dana, kako bi naručilac, odnosno GSP, bio siguran da se vozači pridržavaju naučenog.

Obuka će se obavljati u šest grupa, oko 15 dana. Po 50 vozača obučavaće se za eko-vožnju na autobusima iz voznog parka kojim raspolaže GSP.

Šoferi kod kojih obuka ne da zadovoljavajuće rezultate, moraće ponovo na časove, a novi krug edukacije kandidata organizovaće izvođač obuke o svom trošku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.