NavMenu

AIK banka i u ponovljenoj proceduri bez dozvole NBS za preuzimanje Gorenjske

Izvor: Tanjug Petak, 09.03.2018. 12:16
Komentari
Podeli
Narodna banka Srbije nije dala "zeleno svetlo" AIK banci za preuzimanje slovenačke Gorenjske banke, izveštava agencija STA. Slovenačka agencija navodi da je tu informaciju dobila u centralnoj banci Srbije.

To znači da AIK banka, koja već ima blizu 21% vlasničkog udela u banci u Kranju, neće moći da kupi još 37,6% vlasničkog udela, o čemu se dogovorila sa najvećim vlasnikom Gorenjske banke, kompanijom Sava.

STA podseća da je saglasnost slovenačke centralne banke da AIK banka poveća svoj vlasnički udeo na više od 50% istekla krajem februara.

Shodno odluci akcionara Save, AIK banka ima rok do 16. marta da obezbedi sva neophodna odobrenja, što je sada malo verovatno, ocenjuje slovenačka agencija.

Na pitanje šta će biti naredni koraci, iz slovenačkog Suverenog Holdinga, koji je zajedno sa državnim fondom KAD najveći vlasnik Save, odgovorili su da ne mogu to da komentarišu.

AIK banka je 2016. godine dobila odobrenje Narodne banke Srbije za preuzimanje Gorenjske, ali je kasnije ta saglasnost povučena zbog "nepravilnosti u poslovanju".


U obnovljenoj proceduri saglasnost je ponovo odbijena
jer je, prema informativnom portalu Siol, centralna banka Srbije utvrdila neregularnosti koje bi mogle da predstavljaju rizik za srpski finansijski sistem, dodaje slovenačka agencija.

Sa 20,99% udela u Gorenjskoj, AIK banka je drugi najveći pojedinačni vlasnik banke u Kranju, posle kompanije Sava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.