Izvor: eKapija | Četvrtak, 08.03.2018.| 17:18

Privredne komore Srbije i Makedonije pozdravljaju trgovinu brašnom bez barijera

(Foto: Timmary/shutterstock.com)
Privredne komore Srbije i Makedonije podržavaju dogovor koji su u Skoplju postigli resorni ministri dveju zemalja, sa ciljem da se nađe trajno rešenje za problem u međusobnoj trgovini brašnom. Komore se zalažu da se sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom i u interesu poslovnih zajednica obe zemlje, saopšteno je iz Privredne komore Srbije (PKS).

- Pozdravljamo osnivanje zajedničkog komiteta, sačinjenog od nadležnih institucija dveju zemalja, kako bi se što efikasnije pronašla rešenja za uklanjanje barijera i prepreka u međusobnoj trgovini i dijalogom rešila sva otvorena pitanja - istakli su u zajedničkoj izjavi Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Branko Azeski, predsednik PK Makedonije.

Dve komore spremne su da se aktivno uključe u rad Komiteta i stave na raspolaganje svoje resurse, kako bi se što efikasnije, uključujući predloge privrede, otklonili svi izazovi i omogućilo nesmetano poslovanje.

Očekuje se da postignuti dogovor pruži trajna rešenja, jer jednostrane mere, koje predstavljaju necarinske barijere, destimulativno deluju na privrede svih članica CEFTA Sporazuma, dodaje se.

Privredne komore Srbije i Makedonije ukazuju i da je neophodno da novoosnovani Komitet što hitnije razmotri sva otvorena pitanja i predloži rešenja za uklanjanje svih barijera i prepreka u međusobnoj trgovini.

Na sastanku ministara trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije 7. marta, dogovoreno je da se markice na uvozna pakovanja brašna male težine namenjena maloprodaji stavljaju u Srbiji, a na ona od 25 i 50 kilograma, u Makedoniji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.